latinica  ћирилица
15/04/2019 |  15:27 ⇒ 16/04/2019 | 08:23 | Autor: RTRS

Da li će Dudaković odgovarati zbog ratnih zločina nad Srbima?

Čitanjem optužnice, u Sudu BiH počelo je suđenje ratnom generalu tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću i petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa, za zločine nad Srbima na području četiri zapadno-krajiške opštine, u jesen 1995. godine.

Tužilaštvo ih tereti za zločine protiv čovječnosti, ubistvo više od 300 srpskih civila i zarobljenih vojnika, progon i zlostavljanje, uništavanje 38 pravoslavnih crkava i hramova. Dio optužnice odnosi se na ratne zločine Dudakovića i njegovih saboraca nad sunarodnicima, pristalicama Fikreta Abdića iz Autonomne pokrajine Zapada Bosna.

Slijedeći Dudakovićevu naredbu, pripadnici Petog korpusa i njemu potčinjenih jedinica Sedmog korpusa te policije, od 13. septembra do polovine novembra 1995.godine, u sklopu širokog i sistematskog udruženog zločinačkog poduhvata pobili su i protjerali Srbe sa prostora Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta. Njihovu imovinu, te srpske crkve i hramove opljačkali su i zapalili.

Cilj napada nije bio samo vojno zauzimanje opština koje su do tada bile pod kontrolom VRS, već i da se etnički očisti taj prostor od Srba - piše u optužnici Tužilaštva BiH.

- Po mom mišljenju nonsens je jednu oslobodilačku akciju koja je bila legitimna kvalifikovati kao zločinački poduhvat - kaže Asim Crnalić, branilac Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića.

Prema obimu i beskrupuloznosti počinjenih zločina Petog korpusa izdvaja se likvidacija najmanje 46 zarobljenih vojnika i civila na raskrsnici puteva Drvar-Ključ-Bosanski Petrovac.

- Na toj lokaciji već su bile pripremljene i iskopane najmanje tri grobnice. Nakon čega su grupno i pojedinačno zarobljene vojnike i civile srpske nacionalnosti ubijali pripadnici Petog korpusa po naredbi, znanju, odobrenju i saglasnosti Atifa Dudakovića.

Ni ranjeni srpski vojnici koji su se predali nisu bili pošteđeni.

Vojnici koji su nosili tog ranjenog vojnika, kada su prolazili pored komandanta Dudakovića rekli su da ne mogu. Dudaković je na to rekao Huseinu Balagiću da ga ubije - navodi se u optužnici.

U sudnici ali i galeriji koju su ispunili Dudakovićevi saborci i brojni novinari vladao je muk dok je tužiteljka poimenice nabrajala imena ubijenih srpskih civila. Najstarija žrtva bila je Sava Šljivar iz Bos. Petrovca 1901.godište. Većina ubijenih nije mogla, ili u uvjerenju da nisu nikome ništa skrivili nije htjela da napusti svoje ognjište.

- Moj otac nije htio da napusti Bosanski Petrovac. Nakon što ga je Peti korpus zauzeo, gubi mu se svaki trag. Kada je u oktobru 1999.godine izvršena ekshumacija kod naše porodične kuće pronađeni su njegovi posmrtni ostaci - navodi se u  iskazu svjedoka Zorice Kerkez.

Optužnicom je obuhvaćeno uništenje 38 pravoslavnih objekata. Osioni Dudakovićevi vojnici kamerom su zabilježili orgijanje u Crkvi Svetog Arhangela Gavrila u selu Јasenica,u Krupi. Zvono s crkve poslije vojne akcije prodato je kupcu iz Hrvatske gdje su završila i ostala pokradena zvona sa srpskih crkava.

Tužilaštvo BiH izvešće 110 materijalnih dokaza među kojima i sati video- materijala o vojnim operacijama Petog korpusa, biće saslušano šest vještaka različite struke, ukupno 447 svjedoka među kojima 16 pod posebnim mjerama zaštite za šta će tužilaštvu trebati skoro 500 časova, a ovaj proces produžiti na najmanje dvije godine.

Simbolično, suđenje za teške ratne zločine nad Srbima jednom od ratnih heroja bošnjačake nacije generalu Atifu Dudakoviću i njegovim saborcima iz Petog korpusa počelo je na dan kada se u Federaciji obilježava dan formiranja tzv. ARBiH.

Suđenje se nastavlja 22. aprila.

Povezane vijesti:

Pogledajte video dokaze o zločinima Petog korpusa tzv. Armije BiH