latinica  ћирилица
15/04/2019 |  16:21 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Rajko Petrov Nogo dobitnik nagrade "Јelena Balšić"

Pjesnik Rajko Petrov Nogo ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade "Јelena Balšić", koju mu je danas u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu uručio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Cetinje - Foto: SRNA
CetinjeFoto: SRNA

Pokrovitelj nagrade je Mitropolija crnogorsko-primorska, a dodjeljuje se najuglednijim književnicima i pjesnicima svake druge godine u čast ktitorke manastira Beška i pjesnikinje Јelene Balšić", saopšteno je iz ove mitropolije.

Žiri za dodjelu nagrade odlučivao je u sastavu: Valentina Pitulić, Milo Lompar, Duško Babić, Miroslav Maksimović, Ljubica Petković i Simon Đuretić, sekretar Savjeta književne nagrade.

U odluci se navodi da se Nogo u svom književnom stvaralaštvu dotakao motiva koji su duboko ukorijenjeni u arhetipske slojeve srpskog nacionalnog bića.

Na početku današnjeg skupa govorili su profesor Valentina Pitulić i Duško Babić, koji su istakli djelatnost ovogodišnjeg dobitnika nagrade.

Ovogodišnji dobitnik prestižne književne nagrade "Јelena Balšić" je pjesnik Rajko Petrov Nogo, a Povelju i ikonu Svete Јelene uručio mu je danas mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu.

Potom je mitropolit Amfilohije govorio o blagovjernoj Јeleni Balšić i dodijelio pjesniku Rajku Petrovu Nogu nagradu - Povelju i ikonu blagovjerne Јelene.

Za kraj, prisutnima se obratio i sam pjesnik Rajko Petrov Nogo i zahvalio Njegovom visokopreosveštenstvu na uručenoj mu nagradi.

U svom govoru pjesnik je govorio o životu i djelatnosti Јelene Balšić i istakao da Mediteran nije izgubljen sve dok narod ide u crkve i manastire.