latinica  ћирилица
15/04/2019 |  16:31 ⇒ 16/04/2019 | 08:10 | Autor: RTRS

Vlada Srpske u Šamac uložila 70 miliona KM (FOTO)

Povodom Dana opštine Šamac održana je svečana sjednica Skupštine opštine, kojoj je prisustvovala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Položila je vijenac na centralni spomenik palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradski trg, polaganje vijenaca
Najavila je da će iz Kabineta predsjednice Srpske biti izdvojena sredstva za još jednu osnovnu školu u Šamcu.

Pet godina od katastrofalnih poplava u Šamcu je vidljiv značajan napredak. Vlada Republike Srpske u obnovu i u nekoliko infrastrukturnih projekata u prethodnom periodu uložila je 70 miliona maraka. Samo u prošloj godini, realizovani su projekti vrijedni milion i 300 hiljada maraka, polovinu sredstava obezbijedila je Vlada koja će nastaviti da podržava inicijative i projekte čija je svrha poboljšanje kvaliteta života građana, izjavila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva u Šamcu (Foto: RTRS)

- Mi smo se dogovorili da i ove godine nastavimo sa ovom zajedničkom aktivnošću ulaganja. Uz sredstva koja smo već dobili i koja su odobrena od Vlade Srbije i iznose 100 hiljada maraka za rekonstrukciju Škole u Obudovcu, napravila sam dogovor da kao predsjednica Republike Srpske intervenišem prema jednoj školi u Gornjoj Slatini - kaže predsjednica Srpske.

Predsjednica Srpske u Šamcu

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ova lokalna zajednica u prethodnih godinu dana učinila mnogo i to je, kako je istakao, prava investiciona godina u kojoj je uloženo više od 1.300.000 KM.

- U ovih godinu dana imali smo ogromnu podršku svih nivoa vlasti, posebno Vlade Republike Srpske - istakao je Milićević.

On je naveo da je i danas bilo riječi o nastavku zajedničkog projekta izgradnje dječijeg obdaništa u Obudovcu u kojem Vlada Srpske učestvuje sa 200.000 KM, a opština Šamac sa 230.000 KM, što potvrđuje dobru saradnju lokalne i republičke vlasti.

Šamac: Parastos i polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine uručene su nagrade i priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima. Najviše priznanje-povelja-dodijeljena je Vladi Srbije za pomoć tokom i nakon katastrofalnih poplava 2014. godine i izgradnju Osnovne škole "Srbija" u Crkvini.

- Opština šamac je dobar primer odnosa Srbije prema RSepublici Srpskoj, od 2014.god kada je Srbija ovde obnovila i rekonstruisala osnovnu školu koja je ponela ime Srbije. Srbija je u Srpskoj do sada uložila 40 miliona evra na zadovoljstvo i dobrobit svih građana Republike Srpske - naveo je Vladimir Nikolić, generalni konzul Srnije u Banjaluci.

Ispred centralnog spomen-obilježja služen je parastos za 450 boraca Vojske Republike Srpske i civilne žrtve rata, a potom su položeni vijenci i cvijeće.

Željka Cvijanović posjetila vrtić u Obudovcu (Foto: RTRS)

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, posjetila je i najveću mjesnu zajednicu na području oštine Šamac, Obudovac u kome je u toku izgradnja dječijeg obdaništa sredstvima Vlade Srpske, u iznosu od 200 hiljada maraka. Naglasila je da će sredstvima Vlade Srbije od 100 hiljada maraka biti sanirana i rekonstruisana Osnovna škola u Obudovcu.

Predsjedica Srpske u Obudovcu

Cvijanovićeva kaže da se širom Srpske ulaže u obnove i rekonstrukcije škola i da je do sada investirano više od 100 miliona maraka.

Povezane vijesti:

Predsjednica Srpske u Šamcu

Rekonstrukcija škole u Obudovcu sredstvima Vlade Srbije