latinica  ћирилица
15/04/2019 |  17:07 | Autor: SRNA

Nastavljen uviđaj na pijaci "Arizona"

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona tek po dobijanju stručnih analiza moći će da utvrdi ima li eventualne krivične odgovornosti u slučaj požara na pijaci "Arizona", na području opštine Gradačac, saopšteno je iz tog tužilaštva.
Arizona-požar - Foto: klix.ba
Arizona-požarFoto: klix.ba

U saopštenju se navodi da je danas nastavljen uviđaj na cijelom požarištu pijace koja je bila zahvaćena velikim požarom, te dodaje da je u centralnom dijelu pijace izgorio veći broj objakata, kao i robe koja se nalazila u njima.

Istražni timovi Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona pod nadzorom tužioca obavljaju uviđaj na lokalitetu koji je prethodno obezbijeđen, a na terenu su i inspektori protivpožarne i elektro struke.

Prikupljaju se svi relevantni tragovi, uzimaju izjave svjedoka ili očevidaca, te se preduzima i niz drugih istražnih radnji sa ciljem otkrivanja svih okolnosti koje su dovele do požara, odnosno utvrđivanja uzroka požara, ali i na prikupljanju informacija o nastaloj šteti, navodi se u saopštenju.

Nakon prikupljanja dokaznog materijala i tragova sa mjesta događaja, stručna lica će izvršiti analizu i nakon toga dostaviti Tužilaštvu nalaze i mišljenje.

- Tek po dostavljanju stručnih analiza Tužilaštvo će moći utvrditi ima li ili nema eventualne krivične odgovornosti u ovom slučaju - ističe se u saopštenju.

Kada je riječ o požaru koji se na toj pijaci dogodio u januaru 2016. godine, za koji ovo tužilaštvo sprovodi istragu, do sada su obavljena i dostavljena tri vještačenja vještaka elektro i protivpožarne struke.

U nalazu vještaka elektrostruke navedeno je da bi uzrok tog požara najvjerovatnije mogao biti nepotpuni kratki spoj na samonosivom kablu priključka na jednom objektu unutar pijace koji je izazvao varničenje nakon čega je došlo do požara koji se proširio i na druge objekte.

U saopštenju se navodi da su vještaci u nalazima utvrdili veći broj propusta kod napajanja objekata električnom energijom, ali i drugih propusta kod opterećenja elektromreže, posjedovanja plinskih boca ili drugih rizičnih faktora.

Riječ je o propustima i odgovornih lica u pijaci i kod samih korisnika ili vlasnika objekata.

- S obzirom na kompleksnost dostavljenih vještačenja i složene istrage u vezi sa tim požarom, i dalje se utvrđuje eventualna krivična odgovornost i nije deonesena tužilačka odluka - napominju iz kantonalnog tužilaštva.

Požar je juče ujutro oko 3.10 časova zahvatio pijacu "Arizona", a vatrogasne ekipe iz Gradačca, Brčkog i drugih mjesta uspjele su da lokalizuju vatru nakon četiri časa borbe sa stihijom.

Uviđaj je juče mogao biti obavljan samo na jednom likalitetu "Arizone" jer su se prema unturašnjosti pijace i dalje pojavljivali lokalni požari i nije bilo bezbjednih uslova za obavljanje uviđaja.