latinica  ћирилица
16/04/2019 |  09:24 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Pulicer: Među nagrađenima Rojters, Njujork tajms i Vašington post

Najprestižnije američko priznanje u oblasti novinarstva Pulicerova nagrada dodijeljena je Njujork tajmsu, Vašington postu, Njujorkeru, Pres demokratu i Rojtersu.
Pulicerova nagrada (Foto:asmedi.org) -
Pulicerova nagrada (Foto:asmedi.org)

Nagrade su dodijeljene na Univerzitetu Kolumbija, a među nagrađenim listovima nalaze se, između ostalih, San sentinel, Pitsburg post, Los Anđeles tajms, Advokat, Vol strit džurnal i AP.

Zaposleni u Pitsburg postu dobili su nagradu za usredsređeno i saosjećajno izvještavanje o masakru u sinagogi u Pitsburgu.

Met Hamilton, Harijet Rajan i Pol Pringl iz Los Anđeles tajmsa nagrađeni su za izvještavanje o ginekologu sa Univerziteta Јužna Kalifornija, koji je optužen za zlostavljanje nekoliko stotina mladih žena u više od 25 godina.

Pulicerova nagrada dodijeljena je i novinarima Njujork tajmsa Dejvidu Barstou, Suzan Kreg i Rasu Betneru za osamnaestomjesečnu istragu o finansijama predsjednika SAD Donalda Trampa.

Među nagrađenima za lokalno izvještavanje nalaze se novinari lista Advokat, dok su na nacionalnom nivou nagradu dobili zaposleni u "Vol strit džurnalu".

Kada se radi o međunarodnom izvještavanju, nagrađeni su novinari agencije AP Megi Majkl, Mad el Zikri i Nariman el Mofti.

Novinari Rojtersa Va Lon i Kjav So O nagrađeni su za izvještavanje o vojsci i budističkim stanovnicima Mjanmara odgovornim za protjerivanje i ubistva Rohinja u toj zemlji.

Prestižnu nagradu u oblasti novinarstva dobili su još i Hana Drajer, Toni Mesendžer, Karlos Lozada, Brent Stejpls, Darin Bel, fotograf Vašington posta Lorenco Tunjoli, kao i fotografi Rojtersa.

U kategoriji pisanja, drame i muzike nagrađeni su Ričard Pauers, DŽeki Siblis Druri, Frederik Daglas, DŽefri Stjuart, Forest Gander, Eliza Grisvold i Elen Rid.

Posebna nagrada dodijeljena je novinarima Kapital gazete iz Anapolisa u Merilendu, kao i legendarnoj pjevačici soula Areti Frenklin, za neizbrisiv doprinos američkoj muzici i kulturi.