latinica  ћирилица
16/04/2019 |  09:55 ⇒ 10:01 | Autor: SRNA

Za opštinu Brod značajna sredstva Vlade Srbije

Opština Brod je u prethodne dvije godine, zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije od 100.000 KM, realizovala dva značajna projekta, a nova odobrena sredstva pokazuju da ova, jedna od od najporušenijih i najstradalnijih opština u proteklom ratu, nije zaboravljena, rekao je za Srnu načelnik opštine Ilija Јovičić.
Ilija Јovičić - Foto: SRNA
Ilija ЈovičićFoto: SRNA

Јovičić je naveo da je data saglasnost za korišćenje novih novčanih sredstava za rješavanje sanitarnih čvorova u Osnovnoj školi "Sveti Sava" Brod i za nabavku opreme za novo obdanište u naselju Skele, čijim će otvaranjem biti riješen problem nedostatka smještajnih kapaciteta.

- Aplicirali smo na novi poziv i dobili saglasnost za korišćenje sredstava za sanaciju sanitarnih čvorova u OŠ "Sveti Sava" gdje je vrijednost radova 140.000 KM - naveo je Јovičić.

On je dodao da je u ovoj školi, koja je izgrađena prije 40 godina, potrebno uraditi 30 sanitarnih čvorova, na tri sprata.

Јovičić je podsjetio da su Vlada Republike Srpske i opština Brod ranije finansirali projekat energetske efikasnosti škole, vanjsku i unutrašnju stolariju, grijanje, izolaciju.

On je podsjetio i da je u obdanište u naselju Skele uz pomoć Vlade Republike Srpske i iz budžeta lokalne zajednice uloženo po 30.000 KM, a preostalo je još unutrašnje opremanje.

- Za sredstva od Vlade Srbije aplicirali su direktno škola i obdanište i raspisan je tender za odabir izvođača radova - dodao je Јovičić.

On je istakao da su u prethodne dvije godine sredstvima Vlade Srbije od 100.000 KM realizovana dva projekta - zamjena stolarije na školi u Liješću i zamjena krova OŠ u Brodu koji je bio dotrajao i prijetio da se obruši.

Јovičić je naglasio da je, zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije, omogućena realizacija dva veoma složena projekta, budući da opština ima ograničena sredstva u budžetu i dugove iz ranijeg perioda.

- Svaka pomoć Vlade Srbije opštinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH je dobrodošla - rekao je Јovičić.

On je naveo da se opština Brod bratimila sa opštinom Rekovac u Srbiji, a saradnja se ogleda u susretima kulturno-umjetničkih društava, sportskih udruženja i organizacija, turističkih organizacija.

Јovičić je istakao da je veoma dobra i saradnja sa opštinom Vranje, gdje je donesena odluka o pristupanju bratimljenju.

- Delegacija opštine Vranje i privrednici boravili su u Brodu na Sajmu privrede. Imamo dobre odnose i ide se u pravcu da Vranje stipendira jedan broj naših studenata, na otvaranje proizvodnog pogona firme Јumko Vranje - naveo je Јovičić.

U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu na prostoru opštine Brod poginula su 32 mlada vojnika ЈNA.