latinica  ћирилица
16/04/2019 |  10:56 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Trivić: Potrebna reforma obrazovanja

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pristupiće sveobuhatnoj reformi obrazovanja koja će doprinijeti da učenici kritički razmišljaju i budu bolje osposobljeni za potrebe tržišta rada, izjavila je danas resorni ministar Natalija Trivić.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

- Ministarstvo će uključiti sve svoje kapacitete, da bi se usmjerili na stvaranje obrazovnog sistema koji će biti na korist svršenih učenika i budućih radnika - rekla je ona novinarima u Banjaluci.

Trivićeva je prije konferencije pod nazivom "Obrazovanje za 21. vijek" istakla da je ovo jedan od nizu skupova kojim Ministarstvo želi da pomogne predstavnicima osnovnih i srednjih škola da steknu nova znanja i vještine, kojima će predškolce i đake naučiti kritičkom razmišljanju.

Stručnjak za razvoj inteligencije kod djece Ranko Rajović istakao je da funkcija obrazovnog sistem mora biti da nauči djecu da misle, pri čemu vrtići moraju biti važne obrazovne institucije.

- Djecu moramo ispitivati tako da kod njih pokrećemo misaone procese od malena, jer ih tako spremamo i za školu, koja mora mijenjati metode rada - kaže Rajović.

On je pojasnio da djeca, uglavnom, uče napamet, ponavaljajući lekcije i po nekoliko puta, što za mozak skoro da i ne postoji.

- Učenje napamet je prevaziđeno, moramo djecu učiti na drugi način, kroz igru, nakon čega ide povezivanje informacija - naglasio je Rajović.

Prema njegovim riječima, svaka upisana generacija učenika malo je slabija od prethodne dvije, motorički, sa slabijom pažnjom, opštim znanjem i siromašnijim rječnikom.

- Moramo nešto promijeniti, jer takva djeca dolaze u školu i ne mogu da sjede i pišu, pa će svaka reforma obrazovanja pasti u vodu, jer naša djeca nemaju kognitivne sposobnosti kao mi, ne mogu da zadrže pažnju - navodi Rajović.

On je pojasnio da nisu za to krive samo nove tehnologije, već više faktora.

Konferenciju pod nazivom "Obrazovanje za 21. vijek" organizovali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Omladinski komunikativni centar za predstavnike predškolskih ustanova i osnovnih škola u Republici Srpskoj.