latinica  ћирилица
16/04/2019 |  11:30 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Bijeljina: Produžena sezona grijanja

Sezona grijanja u Bijeljini produžena je zbog niskih temperatura. Kako je rečeno u Gradskoj toplani, grijanja će biti još nekoliko narednih dana.

Za bijeljinsku toplanu ovo je bila uspješna grijna sezona bez kvarova, a dugovi korisnika manji su nego u istom periodu prošle godine.

Korisnici gradskog grijanja u Bijeljini, imaće tople radijatore sve dok večernja temperatura ne dostigne 12 stepeni Celzijusa tri dana uzastopno, rečeno je u Toplani. Sezona je uspješno privedena kraju.

Direktor Toplane Bijeljina Mladen Krasavac rekao je da nisu imali nijedan kvar, ni na  toplovodu, ni kotlovskom postrojenju što bi dovelo do obustave isporuke toplotne energije.

Gradska toplana zagrijava ukupno 64.000 kvadratnih metara, a cijena je 2,75 feninga po kvadratnom metru za domaćinstva i dvostruko više za privredu za plaćanje u šest mjesečnih rata. Grijanje nije zadovoljavajuće u starijim objektima koji imaju slabiju toplotnu izolaciju.

Mira Lalić kaže da  je njen stan na prvom spratu, a ispod je hodnik, zbog čega nisu imali zadovoljavajuće grijanje.

Vlasnici stanova moraju samostalno da investiraju u toplotne instalacije, kao i u bolju izolaciju zgrade, a Toplana može pomoći savjetodavno.

Rukovodilac tehničke službe Dragiša Tojić podsjeća da ima mnogo starijih zgrada, na kojima su već dotrajali prozori i nisu mijenjani ventili na radijatorima. Kaže da je moguće da su i radijatori zaprljani, jer je izolacija tih zgrada  problematična.

Prije dvije godine toplovodna mreža proširena je do centra grada, pa su na gradsko grijanje priključeni objekti biblioteke i gradske uprave. Ako lokalna zajednica pokaže interes za investicije, u daljnje proširenje mreže, smanjenjem broja kotlovnica, smanjilo bi se i zagađenje vazduha u centru grada.