latinica  ћирилица
16/04/2019 |  13:24 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Promovisana druga generacija softverske akademije "ITiviti"

Softverska akademija "ITiviti" kompanije "Lanako" danas je u Banjaluci promovisala drugu generaciju koju čine 23 polaznika.
Završena ITivity softverska akademija -
Završena ITivity softverska akademija

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je tokom promocije da "Lanako", kao najveća i najstarija domaća IT kompanija, ovom softverskom akademijom čini veoma dobru stvar jer školuje mlade ljude što im omogućava lakše zapošljavanje.

On je naveo da infomacione tehnologije predstavljaju perspektivu, te da bi u ovom sektoru u firmama u Banjaluci i okolini moglo biti zaposleno nekoliko hiljada ljudi, te naglasio da se u okviru redovnog obrazovanja ne školuje dovoljno kadra.

- To je sektor u kojem se dosta zarađuje, može se raditi za bilo koji grad u svijetu, a da se ostane u Banjaluci - rekao je Radojičić.

Generalni menadžer kompanije "Lanako" Nebojša Ninić rekao je da softverska akademija "ITiviti" omogućava mladim i talentovanim polaznicima da se upoznaju o najbitnijim aspektima softverske industrije.

On je navoe da je uslov za polaznike bio da imaju završenu srednju školu i da znaju engleski jezik, dok je kompanija učinila sve da ih osposobi da postanu kvalitetni programeri.

- Cilj je mlade koji su nezaposleni obučiti za kvalitetne programere - rekao je Ninić i izrazio očekivanje da će svi polaznici u kompaniji dobiti stalno zaposlenje.

On je rekao da je 90 odsto polaznika prve softverske akademije zaposleno u kompaniji i da sada "Lanako" ima kvalitetne, mlade stručnjake.

Ninić je naveo da će kompanija nastaviti sa radom akademije, te da će u maju biti raspisan konkurs za više profila.

- Širimo akademiju jer su potrebe naše kompanije, ali i tržišta toliko velike da je ovo što smo mi uradili samo kap u moru, ali je jako značajno. Ponosan sam zato što smo djeci koja su bila nezaposlena i nisu imala prespektivu omogućili sticanje vrhunskog znanja i zaposlenje - naveo je Ninić.

Apsolvent Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Sanja Macanović rekla je da je u prethodnih osam mjeseci stekla novo znanje i da je akademija "ITiviti" ispunila sva očekivanja zbog kojih se i prijavila.