latinica  ћирилица
16/04/2019 |  15:38 ⇒ 19:06 | Autor: SRNA

Višković: Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora velika šansa za razvoj (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da u predstojećem periodu treba što više raditi na proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, te da tu vidi veliku šansu za privredni razvoj Srpske i BiH.

- Mi imamo potencijale da možemo proizvoditi električnu energiju iz hidrocentrala, vjetroelektrana, sunčevih solarnih panela... Sve su to potencijali koje Republika Srpska i BiH imaju više nego mnoge evrospke zemlje - rekao je Višković u obraćanju na Energetskom samitu u Neumu.

Ona je ocijenio da je problem dinamika kojom se sve to radi.

Radovan Višković u Neumu (Foto: RTRS)

- Najlakše je izmijeniti zakon, ali kada dođe do primjene zakona onda vidite da imate problem. Prije svega tu mislim na regulativu cijena električne energije. U ovom trenutku kada bi mi otvorili tržište električne energije u Republici Srpskoj i BiH, došli bi u poziciju da opteretimo i našu privredu i domaćinstva i sve građane - istakao je Višković.

On je naveo da bi u tom slučaju cijena električne energije imala značajan rast, te ocijenio da to treba da se uvaži i da se postupno ide u taj proces.

Kada je riječ o energetskoj efikasnosti, predsjednik Vlade Srpske je naveo da se u tom segmentu može otvoriti veliki broj radnih mjesta i uraditi dosta na uštedi električne energije.

- Ono što evropske direktive predviđaju jeste primjena obligacionih odnosa u toj sferi, a to ponovo znači da će krajnji korisnici da plaćaju uvećane račune za energetsku efikasnost, kao što danas rade za obnovljive izvore energije - naveo je premijer Srpske.

Energetski samit u Neumu (Foto: RTRS)

On je naglasio da je Republika Srpska napravila pomak na tom polju i usvojila novi zakon o obnovljivim izvorima kojim se vjetroelektrane skidaju sa sistema podsticaja, jer one mogu da rade sa tržišnom proizvodnjom.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda Republike Srpske naručila je studije izvodljivosti i opravdanosti uz pomoć Ambasade Velike Britanije, USAID-a, GIZ-a.

- Nadam se da ćemo se zajedno kretati i da je želja Republike Srpske i FBiH da što više evropskih direktiva ugradimo u naše zakonodavstvo. Molim za razumijevanje u nekim segmentima, jer nam treba prelazni period - rekao je Višković.

On je dodao da je Vlada Srpske opredijeljena da sve evropske regulative i direktive implementira u domaće zakonodavstvo što je prije moguće i dodao da je zakon o električnoj energiji i gasu na nivou BiH "zapeo", ali se nada da će dvije entitetske vlade riješiti to pitanje.

Povezane vijesti:

Počeo Energetski samit u Neumu