latinica  ћирилица
16/04/2019 |  15:58 | Autor: SRNA

Mitrović: Svakodnevno iznositi podatke o zločinima

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović smatra da je neophodno svakodnevno iznositi podatke o zločinima komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i njegove vojne oligarhije nad Srbima u Krajini 1995. godine, kojima raspolažu Srpska i žrtve rata.
Nedeljko Mitrović - Foto: SRNA
Nedeljko MitrovićFoto: SRNA

- Mi smo do sada bili prilično pasivni u svim slučajevima i ko sada pominje komandanta takozvane Armije u BiH Nasera Orića, Dobrovoljačku ulicu, Tuzlansku kolonu - rekao je Srni Mitrović i dodao da, sa druge strane, Bošnjaci to rade sistematično, angažovano i masovnije od Srba.

On je naglasio da bi zajedno sa zvaničnicima Srpske trebalo stalno raditi i iznositi podatke o zločinima Dudakovića i njegove vojne oligarhije koji su počinili nad Srbima ali i Bošnjacima na području Krajine, a to bi trebalo da čine i mediji.

Prema njegovim riječima, DudakoviĆ je među prvima iz bošnjačke vojne elite koji je počinio najveće ratne zločine, a ne vidi se da je u posljednjih 20 godina nešto pokrenuto i on je na slobodi, bez obzira što mu je ograničeno kretanje.

Mitrović smatra i da treba podržati postupajućeg tužioca u slučaju komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića.

Tužilac Marijana Čolović rekla je juče na početku suđenja generalu Atifu Dudakoviću i za još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH da će Tužilaštvo dokazati da su svi optuženi počinili zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Suđenje Dudakoviću i drugima optuženim za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine počelo je pred Sudom BiH čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu. /kraj/kup/mir