latinica  ћирилица
16/04/2019 |  17:17 ⇒ 17:17 | Autor: SRNA

Đokić: Povećavati proizvodnju iz obnovljivih izvora

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je u Neumu da sprovođenje energetske tranzicije podrazumijeva izmjenu postojećih i donošenje novih propisa i da Republika Srpska ide u tom pravcu.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je istakao da je energetska tranzicija neophodna i da je ona posljedica burnih klimatskih promjena u kojima je svijet imao ogromne štete i ljudske gubitke i shvatio da nešto mora mijenjati.

- I naša zemlja mora da prođe taj proces, zato je fokus stavljen na podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Politika vlade Republike Srpske ide u tom pravcu - rekao je Đokić novinarima na Energetskom samitu.

Prema njegovim riječima, da bi se brže išlo kroz energetsku tranziciju treba povećavati proizvodnju iz obnovljivih izvora, ali i iznalaziti rješenja za postojeće objekte koji proizvode energiju iz fosilnih izvora.

- Moramo nastaviti da tragamo za investicijama u obnovljive izvore energije, a to su vjetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Mi imamo u toku izradnju 15 malih hidroelektrana, a juče smo potpisali koncesionu ugovor za izgradnju vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja kapaciteta 50 megavata - naveo je Đokić.

On je naglasio da će biti nastavljeno donošenje zakona kojim se ide u deregulaciju odnosa, razdvajanje snabdjevača od distributera.

- Tu će biti izvjesni troškovi i finansijska izdvajanja, ali nijedna reforma nije sprovedena bez toga - dodao je Đokić.