latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:11 ⇒ 17/04/2019 | 08:04 | Autor: RTRS

Aktuelni čas: Najvažnija pitanja iz oblasti infrastrukture i obrazovanja

Raspravi o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, prethodio je Aktuelni čas.

Na pitanja poslanika odgovarali su ministri u Vladi Republike Srpske. Devedeset minuta Aktuelnog časa, nije bilo dovoljno da svih 49 prijavljenih postavi pitanje. One sa brzim prstima, interesovala je situacija u oblasti ekologije, visokog obrazovanja, infrastrukturnih projekata.

Јedno od pitanja postavio je poslanik Senad Bratić, a odnosilo se na mjere i aktivnosti koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju preduzelo po pitanju sprečavanja izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj. Odgovor je dala ministarka Srebrenka Golić:

- Mi smo kao resorno ministarstvo i ja kao predsjedavajući Radne grupe uputili drugu urgenciju vlastima Hrvatske da nam odgovore da li su uopšte krenuli u izradu studija uticaja na životnu sredinu, jer je to dokument o kojem nam, po svim međunarodnim konvencijama, moraju odgovoriti. Ne postoji nijedan argument po kojem nas ne obaveštavaju, a oni i dalje ćute - rekla je Golićeva.

Poslanike je interesovalo dokle se stiglo sa realizacijom idejnog rješenja za uređenje Memorijalnog centra u spomen-području Donja Gradina, usvojenog prošle godine. Iz Ministarstva prosvjete i kulture podsjećaju da je nakon zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije dogovoreno da projekat u iznosu od 75 odsto sredstava finansira Srbija, a 25 odsto Republika Srpska.

- Mi smo sa ustanovom Donja Gradina u procesu određenih pravnih radnji oko eksproprijacije zemljišta, pripreme u skladu sa regulacionim planom, kako bi se dalje pristupilo raspisivanju javnih tendera. Ono što smo razgovarali je da bi u narednom periodu trebalo da razgovaraju timovi Republike Srpske i Srbije, da bi se tačno definisali zadaci i sve što je potrebno da memorijalni centar bude izgrađen onako kako i zaslužuje - istakla je Trivićeva.

Na pitanje poslanika dokle se stiglo sa procesom akreditacije visokoškolskih ustanova, ministar Srđan Rajčević rekao je da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, nakon dužeg vremena opstrukcije, konačno mora da upiše javne univerzitete u državni registar, jer su za to stečeni svi potrebni uslovi.

- S obzirom na to da su oba univerziteta dobila najviše ocjene o ispunjavanju evropskih standarda, koje zahtijeva i okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH i koje su potpisale agencije na nivou BiH, mi u ovom trenutku smatramo da je taj proces uspješno okončan - rekao je Rajčević.

On je najavio i da će u narednom periodu biti organizovan program prekvalifikacije mladih u informaciono-komunikacionim tehnologijama za 100 polaznika. Mnogi od njih, kaže, imaće priliku da se zaposle u nekoj od IT kompanija.