latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:39 ⇒ 17/04/2019 | 07:35 | Autor: RTRS

Izrael: Optužbe protiv Srba za genocid u Srebrenici posljedica medijske hajke

Nakon što je grupa bošnjačkih intelektualaca uputila otvoreno pismo prvom čovjeku američkog univerziteta Harvard, u kojem traže da se ogradi od svog diplomanta DŽareda Izraela, zbog njegovih stavova da u Srebrenici nije počinjen genocid, oglasio se i poznati američki pisac i publicista. Izrael navodi da su optužbe protiv Srba za genocid posljedica medijske hajke i ističe da oni koji ga napadaju žele da ospore to što je utvrdio mnoge kontradiktornosti svjedoka o ratnim dešavanjima u Srebrenici.

Potpisnici pisma navode da je Izraelova nedavna izjava u intervjuu "Glasu Srpske" u kojoj je, kako navode, negirao genocid u Srebrenici prelila čašu i traže od prvog čovjeka Harvarda da javno osudi Izraela i ogradi se od njegovih izjava. Izrael za srpske medije kaže da autori pisma postaju histerični kad se neko usudi da kaže istinu. Ovo pismo podsjeća na istupanja, navodno nezavisnih, intelektualaca za vrijeme staljinističkih progona, kaže analitičar Dragomir Anđelković.

- Izrael je iznio činjenice, nepobitne činjenice, i oni koji se plaše tih činjenica sada pokušavaju da mu u Americi začepe usta tako što bi se akademske institucije i druge institucije od njega ogradile i stvorile za njega nepovoljnu klimu - kaže Anđelković.

Advokat Goran Petronijević ističe da je Izrael ozbiljan intelektualac.

- On je čovjek koji se dugo bavi ovom materijom, koji je veoma analitičan i koji je, koliko sam mogao da vidim, u mnogim segmentima mnogo dublje dosegao neke elemente analize i upoređivanja onoga što što se stvarno dogodilo - po dokumentima, po iskazima svjedoka i onog što piše u presudama Haškog tribunala - dodaje Petronijević.

Izrael im smeta, između ostalog, zato što govori da se Srebrenica potencira kao lažni genocid da bi se zataškao pravi genocid koji se desio u Јasenovcu i čišćenje srpskog naroda iz Srpske Krajine, ističe analitičar Aleksandar Pavić, komentarišući pismo.

- To je običan propagandni pamflet i ništa više od toga. U intelektualnom smislu nema nikakvu vrijednost, kao ni faktografski. To je jedna obična krpa, a s druge strane vidi se da su to i dalje ljudi koji žive u ratu i nastavljaju rat, ali ne onaj koji je počeo 1991, nego onaj koji je počeo 1941. - navodi Pavić.

Izrael je dosljedan u borbi protiv nepravde, i izlazio je na kraj sa mnogo ozbiljnijim protivnicima od ovih koji koriste rat za nastavak neprijateljstva i destabilizaciju ovog prostora, dodaje Pavić.