latinica  ћирилица
17/04/2019 |  11:05 | Autor: TANЈUG

Komandant NATO za Evropu: U Hladnom ratu smo bar razgovarali s Rusima

Dok mnogi analitičari smatraju da pogoršanje odnosa Rusija - SAD ima obilježja "novog Hladnog rata", vrhovni komandant NATO za Evropu zalaže se za saradnju.
Rusija - NATO (foto: www.rferl.org) -
Rusija - NATO (foto: www.rferl.org)

Kurtis Skaparoti poziva američke zvaničnike da traže da više komuniciraju sa ruskim kolegama.

- To bi osiguralo da razumijemo jedni druge i zašto radimo to što radimo - rekao je Skaparoti, general američke vojske sa četiri zvezdice.

On je za AP dodao da ne moraju mnogo da razgovaraju, ali je naglasio da je komunikacija veoma važan dio taktike odvraćanja od napada.

- Tokom Hladnog rata, razumjeli smo međusobne signale. Razgovarali smo. Zabrinut sam da ih više ne poznajemo danas tako dobro - rekao je Skaparoti, koji je komandovao američkim snagama u BiH, Avganistanu i Iraku.

RT podsjeća da je Rusija ranije ove nedjelje ukazala na pogoršanje odnosa sa NATO koji je prekinuo veze sa Moskvim kao odgovor na njenu odluku da pripoji Krim 2014. godine.

- NATO je napustio pozitivnu agendu u svojim odnosima s Rusijom. Ona ne postoji - rekao je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

On je upozorio NATO da ne ulazi u vojni sukob sa Rusijom dodajući da se "svi razumni ljudi nadaju da se to neće dogoditi".

Osim Ukrajine, Moskva i Vašington imaju niz sporova koji štete odnosima dvije zemlje, kao što su optužbe za navodno miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, polemike oko Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), američke sankcije...

Rusija se već dugo žali da NATO želi da potkopa njenu bezbjednost i "okruži" je nizom "neprijateljskih američkih saveznika i klijenata". Od kraja Hladnog rata 1990. godine, 13 ruskih susjeda pridružilo se NATO, čime je, ocjenjuje RT, obezbijeđena pozadina za dodatna neprijateljstva.

Penzionisani admiral DŽejms Stavridis kaže da je dijalog ključan da bi se promijenio tok odnosa.

- U opasnosti smo da se spotaknemo i vratimo u eru Hladnog rata, što nikome ne ide na korist. Bez postojanog angažovanja na političkom nivou između odbrambenih ustanova, rizik od pravog novog Hladnog rata stalno se povećava - rekao je Stavridis.