latinica  ћирилица
17/04/2019 |  11:12 ⇒ 11:22 | Autor: SRNA

Pahor u Sarajevu: EU još više da podrži BiH (FOTO)

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je danas na otvaranju Međunarodne investicione konferencije Sarajevo biznis forum, da EU treba još više da podrži evropski put BiH i da njena politika proširivanja bude fleksibilnija.

Pahor smatra da će jedno od najvažnijih pitanja novog saziva Evropske komisije upravo biti proširenje EU, odnosno pristupanje zemalja Balkana evropskoj porodici naroda.

- Sada je vrijeme za Evropsku komisiju i EU da na zapadni Balkan gledaju kao na prioritet i važno geopolitičko pitanje - rekao je Pahor i naglasio da će se lično založiti za bržu realizaciju tih ciljeva, pri čemu je pozvao zemlje regiona da ulože dodatni napor koji će ubrzati njihov put ka EU.

On je istakao da je na vlastima zemalja u regionu da brzo obave svoj posao, a na Briselu da prioritetno ubrza proces proširenja EU na Balkan.

Pahor je poželio BiH uspješnu budućnost, izrazivšu uvjerenje da je to povezano sa pristupanjem EU.

Predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić rekao je da su ekonomija, ulaganje i saradnja tri ključne riječi koje karakterišu trodnevnu konferenciju Sarajevo biznis forum, koja je danas otvorena.

On je istakao da će tokom foruma, koji obilježava 10 godina rada, biti predstavljeno 300 projekata iz poljoprivrede, energetike, informatike i obrazovanja, te da se okupilo 2.000 učesnika.

- Današnji skup je kruna tih 10 godina Sarajevo biznis foruma - rekao je Bukvić i dodao da je Forum cijelu deceniju efikasno radio u saradnji sa investitorima, vlastima i medijima.

On je naglasio odličnu saradnju organizatora foruma i institucija BiH, pri čemu je posebno zahvalio Predsjedništvu BiH, kao Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Sarajevo biznis forum otvorili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik uprave BBI Banke Amer Bukvić, a video-linkom učesnicima se obratio i bivši premijer Vlade Malezije Tin Mahatir Mohamad.

Sarajevo biznis forum (Klix.ba/H.M)

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na forumu bi trebalo da govore ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak, bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu, ministar razvoja preduzetništva Malezije Mujahid Јisof Rava, ministar u Vladi Maroka Lahen Daoudi, te ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore Kemal Purišić.

U okviru konferencije biće razgovarano i o mogućnostima prevazilaženja izazova sa kojima se susreću privrednici jugoistočne Evrope, a svoja ekspertska mišljenja podijeliće aktuelni i bivši zvaničnici iz regiona.

Organizator skupa BBI banka najavila je da će poseban akcenat ovogodišnjeg foruma biti na temi održivog razvoja o kojem će uvodnu poruku dati direktor Dubai islamik benk grupe Adnan Čilvan.

Tokom skupa biće organizovane prezentacije privrednika i sponzora foruma, kao i poslovni sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti.

Posebna pažnja biće posvećena privrednim potencijalima BiH i cijelog regiona, te potencijalima dijaspore BiH i njihovog ulaganja.

Posljednjeg dana foruma biće upriličene finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu Sarajevo biznis foruma pod nazivom "Start ap čelendž".

Skup prati oko 350 novinara iz cijelog svijeta.