latinica  ћирилица
17/04/2019 |  13:18 | Autor: SRNA

Dačić: Srbija bez Rusije ne može zaštititi svoje nacionalne interese

Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni interes bez pomoći Ruske Federacije, izjavio je danas u Moskvi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (Foto: Anadolija) -
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)

- Situacija na međunarodnoj sceni je takva, a pravila međunarodnog poretka se sve više ruše i takva su da Srbija bez pomoći prijatelja ne može da zaštiti svoje nacionalne interese - rekao je Dačić nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da je Dačić zahvalio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru inostranih poslova Lavrovu na velikoj podršci koju pružaju Srbiji u odbrani njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

On je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije na strateškom nivou i da će Srbija i Ruska Federacija uvijek raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rješenja za probleme koji postoje u regionu.

Dačić je istakao da za Srbiju, to što je Rusija stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, predstavlja faktor stabilnosti i bezbjednosti, tako da, odluka da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u članstvo UN ne može biti donesena, jer mora da prođe Savjet bezbjednosti UN.

- Bitna nam je pomoć Ruske Federacije i naših drugih prijatelja u vezi sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama. Mi se u međunarodnim organizacijama rukovodimo time da budemo jedni drugima od pomoći i tu su naši odnosi na veoma visokom nivou - rekao je Dačić.

On je istakao veoma uspješnu akciju Srbije i Rusije kada je riječ o Interpolu i naveo da će se ta saradnja nastaviti s obzirom na to da se samoproglašeno Kosovo ponovo prijavilo za članstvo u Interpolu.

- Ove godine konferencija je u Čileu i opet će vršiti pritisak i ljutiti se na nas što lobiramo da neke zemlje ne priznaju Kosovo ili radimo na tome da promjene odluku o priznanju Kosova. Sada je problem što Srbija ima, navodno toliko veliki uticaj da možemo da spriječimo da neko postane član neke velike međunarodne organizacije. Trinaest zemalja je povuklo priznanje Kosova i nadam se da da će se taj proces nastaviti - rekao je Dačić.

On je istakao da je važno što Srbija u zaštiti svojih interesa polazi od toga da se konsultuje sa Ruskom Federacijom i da je zato veoma važan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji će se održati 26. aprila u Pekingu, uoči sastanka koji je za 29. april sazvala Angela Merkel u Berlinu, a pozvani su predstavnici Beograda i Prištine.

- Mi nećemo povlačiti nikakve poteze bez konsultacija sa Ruskom Federacijom. Raduje nas ruski stav da će oni podržati sve ono što je u interesu Srbije - rekao je Dačić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Dačić je naveo da se povećava obim spoljnotrgovinske razmjene Srbije i Rusije, koja je prošle godine iznosila više od tri milijarde dolara.

On je naveo da je počela izgradnja gasovoda kroz Srbiju - "Turskog toka", da je cilj da se radovi završe što prije.