latinica  ћирилица
17/04/2019 |  15:42 | Autor: SRNA

Sve više firmi žali što posluje u Hrvatskoj

Gotovo polovina firmi koje posluju u Hrvatskoj ne bi više izabrala tu zemlju za pokretanje biznisa, pokazuje istraživanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.
EU - Hrvatska - Foto: ilustracija
EU - HrvatskaFoto: ilustracija

Prema tim podacima, udio preduzeća koja bi ponovo investirala u Hrvatsku osjetno je pao, sa prošlogodišnjih 68 odsto na 54 odsto.

Јoš 2017. godine taj procenat je iznosio 80 odsto, a ovogodišnji pad spremnosti za reinvesticije svrstao je Hrvatsku ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Evrope, koji iznosi 79 odsto.

Kao glavne razloge nezadovoljstva poslovanjem u Hrvatskoj, kompanije navode nedovoljnu borbu protiv korupcije i kriminala, visoko poresko opterećenje i poreski sistem, neefikasnu javnu upravu i nedostatak pravne sigurnosti.

Takođe, firme su nezadovoljne i ovogodišnjim prognozama rasta hrvatske ekonomije, pa u odnosu na 2018. godinu samo 19 odsto firmi koje su anketirane očekuje poboljšanje.

Veći je i procenat preduzetnika koji ekonomsku situaciju u Hrvatskoj ocjenjuju kao negativnu /61 odsto/, što je veliko povećanje u odnosu na prošlu godinu /39 odsto/.

Kao najveće prednosti Hrvatske kao poslovne lokacije, firme ističu članstvo u EU, kvalifikovanost zaposlenih, akademsko obrazovanje, produktivnost i motivaciju zaposlenih, te infrastrukturu, navodi se u istraživanju Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, koje prenose hrvatski portali.