latinica  ћирилица
17/04/2019 |  15:45 ⇒ 17:17 | Autor: SRNA

U Bujanovcu zabranjeno prikazivanje "Balkanske međe"

Film "Balkanska međa", inspirisan ratnim događajima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, neće se prikazivati u Domu kulture u Bujanovcu iako je najavljen, a prikazivanje je zabranio direktor te ustanove, na šta su reagovali glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić.
Bujanovac (foto: Sputnik / Dejan Simić) -
Bujanovac (foto: Sputnik / Dejan Simić)

RTS je javio da je prikazivanje filma zabranjeno da ne bi izazivalo tenzije, ali da o tome niko u ovoj ustanovi zvanično nije htio da govori jer je direktor odsutan.

Ni u lokalnoj samoupravi niko nije htio da se oglasi, a i većina Bujanovčana koje je RTS anketirao izbjegavala je da govori o tome ili nije bila upoznata o repertoaru.

"Balkanska međa" je srpsko-ruski film koji prikazuje akciju ruskih specijalaca na prištinskom aerodromu neposredno poslije NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

U ime produkcijske kuće "Arhangel studios" oglasili su se glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić, koji su naveli da je prikazivanje filma "Balkanska međa", iako je prethodno bilo regularno zakazano u Domu kulture u Bujanovcu, prije dva dana otkazano bez obrazloženja.

Prema njihovim informacijama, prikazivanje je otkazano bez obzira na činjenicu da je postojalo veliko interesovanje publike za ovaj film.

- Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umjetnost doživljava zabrane - navodi se u saopštenju koje potpisuju Biković i Radonjić.

U saopštenju se dodaje da "Balkanska međa" šalje poruku o neophodnosti njegovanje odnosa mira i razumijevanja između Srba i Albanaca.

- I zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju, jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da sa zabrinutošću i neodobravanjem gleda na odluku nadležnih u Domu kulture u Bujanovcu da ne prikažu rusko-srpski film "Balkanska međa".

- Takav čin neprikladan je, neobjašnjiv i politički provokativan u mesecima kada čitava Srbija obeležava 20 godina od tragičnih zbivanja koja su našla izraza u ovom zapaženom filmskom ostvarenju - saopšteno je iz ovog ministarstva.