latinica  ћирилица
17/04/2019 |  16:14 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici zainteresovani za biznis planove i razvoj klastera

Poljoprivrednici iz dobojske regije zainteresovani su za realizaciju biznis planova i razvoj klastera da bi lakše došli na tržište.

O tome je razgovarano na skupu u Doboju koji je organizovala Јedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede.

Proizvodnja jagode i povrća u zatvorenom prostoru, ideja je koju zagovaraju poljoprivrednici iz Stanara. Okuplja oko 20 proizvođača, a šansu vide u IFAD projektu.

- Naša ideja je, pošto nemamo zadruge i nemamo skladišnih kapaciteta, da iskoristimo ovaj momenat i da uzmemo infrastrukturni objekte ta da napravimo skladište, pakirnicu i sve ostalo što treba u poljoprivrednoj proizvodnji- kaže Mihajlo Gavrić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Poljoprivrednik", Stanari.

Područje Doboja obiluje velikim poljoprivrednim površinama visokog kvaliteta. Stručnjaci savjetuju da se ulaže u visokoprofitabilne - mljekarsku i povrtarsku proizvodnju.

- Ono što se kod nas uglavnom radi, u našim plastenicima i u zatvorenom prostoru, je proizvodnja paradajza, krastavca salatara i paprike, a u zadnje vrijeme imamo veliku potražnju iz Hrvatske i zemalja okruženja za proizvodnjom crvene paprike - istakao je Dragiša Marković iz Stručne službe u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske.

Nijedna od opština u regiji nema prerađivačke kapacitete,a jedan od ciljeva IFAD projekta upravo je to. Kroz projekat se finansiraju biznis planovi i nabavka opreme i infrastrukture.

- Mali proizvođači ne mogu da dođu do velikih tržišta, moraju da se organizuju, a u suštini to je jedno regionalno planiranje i organizovanje proizvodnje i očekujemo danas da dođemo do proizvodnji koje su perspektivne - navodi Dragan  Vučković, menadžer projekta Razvoja konkurentnosti u ruralnom području.
 
IFAD projekat dogovorila je Vlada Republike Srpske i realizuje se kroz Јedinicu za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljoprivrede. Njegova vrijednost je 17 miliona dolara.