latinica  ћирилица
17/04/2019 |  17:05 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

U Neumu o energetskoj tranziciji BiH (FOTO)

Drugog dana Energetskog samita u Neumu, nastavljeni su razgovori eksperata i vlada, o energetskoj tranziciji BiH. Uz izazove tržišta, ključna je veća iskorišćenost obnovljivih izvora i reforma sistema podsticanja. BiH obavezna je da donese Zakon o električnoj energiji i priodnom gasu i počne primjenu mjera iz Prve energetske strategije.

Povećanje energetske efikasnosti, veće korišćenje obnovljivih izvora, smanjenje uvoza energenata, razvoj vlastitog energetskog tržišta - neki su od načina kojima BiH može doprinijeti zadatim ciljevima Evropske energetske zajednice.

Usvajanje Energetske strategije za entiteski i nivo BiH tek je početni okvir za provođenje reformi.

- Na državnom nivou nije se uradilo ništa, strategija jeste usvojena ali hitno trebaju zakoni o električnoj energiji, tržištu, gasu, nafti i naftnim rezravama - rekao je Јanez Kopač, direktor Sekretarijata energetske zajednice.

Ovogodišnji samit trebalo bi da, kroz dijalog stručnjaka, vlasti, elektroprivreda i regulatora inicira dalje reforme.

Ovo očekuju i u britanskoj ambasadi, koja je jedan od organizatora Samita.

- Pozivamo da se usvoji zakon na državnom nivou o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i prirdonog gasa, usvoje amandmani na Zakone o energetskoj efiksanosti u oba entiteta, kako bi se obuhvatile obligacione šeme energetske efikasnosti i drugi zakoni, imenovanje uprave Elektroprenosa na trasparentan način i po zakonu i započinjanje tranzicije u drugim poljima - navodi Metju Fild, ambasador Velike Britanije u BiH.

Samit u Neumu (Foto: RTRS)

Veća iskorišćenost obnovljivih izvora predviđena je akcionim planom Vlade Srpske.

U narednih deset godina biće građene solarne, vjetro i mini hidro elektrane, ukupne instalirane snage 1.000 megavata. Vrijednost tih investicija biće milijardu i 250 miliona evra.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske istakao je potrebu što većeg obima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Kako je rekao, u tom pogledu vidi veliku šansu za razvoj, ne samo Republike Srpske, nego i BiH.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Srpske naveo je da, ukoliko se želi brže kretati kroz energetsku tranziciju, pored povećanja obima proizvodnje iz obnovljivih izvora, neophodno je pronaći rješenje i za postojeće objekte koji proizvode energiju iz fosilnih izvora. To su, kako navodi, naše dvije Termoelektrane.

O energetskoj tranziciji biće raspravljano i sutra. Završni paneli odnose se na perspektive gasnog sektora u BiH i ulogu medija u energetskoj tranziciji.