latinica  ћирилица
17/04/2019 |  17:31 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Povjerioci bijeljinske "Šećerane" traže smjenu stečajnog upravnika (FOTO)

Grupa povjerilaca bijeljinske Šećerane zatražila je smjenu stečajnog upravnika Nebojše Matića, optužujući ga da koči prodaju fabrike. Zahtjev je predat stečajnom sudiji Okružnog privrednog suda u Bijeljini. Matić odbija optužbe. Tvrdi da je sve radio prema zakonu.

Povjerioci više nemaju povjerenja u stečajnog upravnika Nebojšu Matića.

Tvrde da 18 mjeseci koči prodaju Šećerane, i da su, zbog njegovih neodmjerenih izjava, odbijeni kupci iz Turske.

- Tendencioznim izjavama i vođenjem razgovora on ih je praktično eliminisao. Kad su se pojavili Turci, nije našao za shodno ni da im pokaže fabriku - kaže Meho Fafulić, član Skupštine povjerilaca Šećerane u Velikoj Obarskoj.

Matić odgovara da su optužbe neosnovane. Predstavnici turskih firmi "Soltist" i "Sariel", koji su nudili pet miliona evra za Šećeranu, odbili su da uplate 50.000 KM depozita.

Niko ih nije otjerao, kao ni vijetnamsku firmu "CC 1" koja je tražila da Šećeranu kupi bez dugova od 16 miliona KM, tvrdi Matić.

- Na novoj Skupštini pojavili su se Turci, ja sam bio saglasan, odmah idemo u Šećeranu da pravimo protokol, a oni su rekli ne. Mi nemamo povjerenja u ovaj sistem i pravosuđe - ističe Matić.

Povjerioci su zahtjev za Matićevu smjenu predali stečajnom sudiji.

Optužbe za šećeranu (Foto: RTRS)

Meho Fafulić, član Skupštine povjerilaca Šećerane naglasio je kako je Matić, kako je rekao, zreo za smjenu sa mjesta stečajnog upravnika Šećerane.

- Ne odlučujem ja o tome, niti mogu da prodam, niti da ne prodam Šećeranu. Odbor, Skupština povjerilaca i stečajni sudija su ti koji donose konačnu odluku - napomenuo je Matić.

Matić sumnja da se iza zahtjeva za njegovu smjenu krije strah pojedinih povjerilaca od podizanja optužnica, zbog nezakonitog povećanja potraživanja.

- Struktura povjerilaca bi se sasvim pomjerila, bila bi drugačija, ako bi se nešto osporilo - ukazao je Matić.

Fafulić je istakao da je MUP Republike Srpske sproveo određene istražne radnje i naveo kako je i on bio pozvan na razgovor. On je rekao da za sada nema nikakvih drugih aktivnosti po ovom pitanju.

Osim izbora kupca, povjerioci traže i izvršenje odluke Vrhovnog suda Crne Gore, da Šećerani pripadne 26 stanova u Bijeloj, vrijednih šest miliona KM, a ne Vladi Republike Srpske. Matić ističe da će i to uskoro biti riješeno.