latinica  ћирилица
17/04/2019 |  18:10 | Autor: TANЈUG

Goran Tomašević dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju (FOTO)

Fotoreporter agencije Rojters Goran Tomašević jedan je od članova ekipe fotografa ove agencije koji su dobitnici ovogodišnje Pulicerove nagrade.
Pulicer (ilustracija) -
Pulicer (ilustracija)

Tomašević je nagrađen za fotografiju pijetla koji prolazi pored osamnaestogodišnjeg dječaka koji je poginuo u obračunu bandi u Hondurasu.

Fotografi agencije Rojters nagrađeni su za "živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o važnosti, očaju i tugi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Јužne Amerike".

Tomašević je bio nominovan za ovu nagradu i 2014. godine za fotografije iz Sirije.

Tomašević je rođen u Beogradu 1969. Karijeru fotoreportera započeo je u dnevnom listu Politika, a pet godina kasnije izvještavajući o političkim događajima u bivšoj Јugoslaviji počeo je saradnju sa britanskom agencijom Rojters.

Od 1997. godine pokrivao je događaje na Kosovu i Metohiji i tokom NATO bombardovanja bio jedan od rijetkih fotoreportera koji su ostali u toj pokrajini. Kao fotoreporter agencije Rojters izvještavao je iz Iraka u vrijeme vlasti Sadama Huseina i kasnije tokom invazije na tu zemlju 2003. godine.

Njegove fotografije rušenja Sadamovog spomenika u Bagdadu prve su u svijetu obznanile pad iračkog režima. Od 2002. do 2006. godine bio je Rojtersov izvještač sa sjedištem u Јerusalimu, a od 2006. do 2012. u Kairu.

Trenutno je u Najrobiju šef fotografa agencije Rojters za Istočnu Afriku. Među istorijskim događajima o kojima je svjedočio svojim objektivom su i revolucije u Egiptu i Libiji, izbori i referendum o nezavisnosti Јužnog Sudana, predsjednički izbori u Demokratskoj Republici Kongo i u Pakistanu, zemljotres u Kašmiru, Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine i Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2006. godine u Njemačkoj. Proveo je mnogo vremena i sa američkim vojnicima u Iraku i Avganistanu.

Tomašević je bio fotograf godine agencije Rojters 2003, 2005. i 2011, a 2008. godine je dobio nagradu te agencije za najbolju fotografiju. Tri puta je bio dobitnik nagrade YU pres photo, a 2009. godine mu je Društvo izdavača u Aziji, sa sjedištem u Hong Kongu, (SOPA), dodijelilo Nagradu za izuzetnost u novinskoj fotografiji.