latinica  ћирилица
17/04/2019 |  22:00 ⇒ 18/04/2019 | 12:21 | Autor: RTRS

Dodik: Bez uslovljavanja pristupiti formiranju vlasti na nivou BiH!

Bez ikakvih uslovljavanja treba se pristupiti formiranju vlasti na BiH nivoum, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik gostujući u emisiji Telering RTRS-a.

Dodik je istakao da je Izetbegović tek nakon sastanka sa delegacijom SDA počeo da uslovljava.

- Pošto SDA ne želi da odustane od uslovljavanja, zato smo do ovoga i došli. Јa sam danas napustio sastanak. Neću da sjedim tamo i gubim vrijeme. Prvo smo imali duži sastanak Čović, Izetbegović i ja i dogovorili jedno. Onda je Izetbegović tražio da ode do svoje delegaciji i vratio se sa drugim pristupom koji smo opet morali da rješavamo. Ne u smislu raspodjele, koju smo na neku način postigli, nego sa stanovništva uslovljavanja, tražeći da Hrvati prećutno dozovole da ministrka odbrane Marina Pendeš kao pošalje usaglašeni MAP u Brisel i da je to kao uslov za formiranje vlasti - objasnio je Dodik.

On pojašnjava da to nije bio uslov kada su na početku zajedno razgovarali trojica lidera stranaka.

- Izetbegović je govorio tada da on hoće Ministarstvo odbrane. Јa pretpostavljam zašto on to hoće. Rekao sam da ja s tim nemam ni jedan problem. Ali, ako neko misli ovdje u BiH da sam donosi odluke i da kaže da Bošnjak dolazi na mjesto ministra odbrane i da će on bez saglasnosti svojih zamjenika donijeti takvu odluku o NATO-u, onda samo može da napravi krizu - naglasio je Dodik.

On je pojasnio da ni jedan ministar na nivou BiH ne može donositi odluke bez svojih zamjenika koji imaju ista ovlaštenja kao i ministar. 

- Takve odluke ministar ne može donijeti ni bez odluke Savjeta ministara, a na kraju krajevi ni bez saglasnosti Predsjedništva BiH, koje i vodi spoljnu i odbrambenu politiku. To vam je isto da ja sad odem i potpišem sporazum o pridruživanju sa Srbijom. Prema tome, ako neko hoće da pravi problem u ovoj zemlji, neka ga pravi. Kada bi neko to uradio i predao MAP, onda bi uveo novu praksu, onda bi to značilo ovo što sam rekao da i ja imam pravo da samostalno radim slične stvari - kaže Dodik.

Dodik je naglasio da bez saglasnosti Republike Srpske niko ne može da odnese MAP u Brisel, ni sada, ni u budućnosti.