latinica  ћирилица
18/04/2019 |  20:13 ⇒ 20:31 | Autor: Blic

Pronađeni prvi direktni dokazi prisustva neandertalaca na teritoriji Srbije

Tim stručnjaka eksperta iz Kanade i Srbije utvrdio je prvi nalaz prisustva neandertalaca na teritoriji Srbije, saopštio je Filozofski fakultet u Beogradu.
Rekonstrukcija izgleda neandertalca (foto: Elisabeth Daynes) -
Rekonstrukcija izgleda neandertalca (foto: Elisabeth Daynes)

Kako se navodi u saopštenju, gornji kutnjak iz pećine Pešturina u Јelašničkoj klisuri predstavlja prvi pouzdano identifikovani fosil neandertalca na teritoriji Srbije. Rezultati detaljne analize ovog fosila objavljeni su danas u naučnom časopisu "Journal of Human Evolution".

Međunarodni naučni tim koji je došao do ovih rezultata bio je u sastavu Predrag Radović iz Narodnog muzeja Kraljevo, DŽošua Lindal i prof. Mirjana Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu, i profesor Dušan Mihailović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Kako se navodi, neandertalci su naseljavali Evropu i dio Azije u periodu između 400 i 40 hiljada godina prije sadašnjosti. Genetičke studije objavljene tokom posljednjih desetak godina pokazale su da su se neandertalci ukrštali sa anatomski modernim Homo sapiensom.

Prisustvo neandertalaca na teritoriji Srbije još od ranije je pretpostavljano na osnovu ostataka materijalne kulture, a nalaz iz Pešturine predstavlja prvi direktni dokaz tog prisustva, stoji u saopštenju.