latinica  ћирилица
18/04/2019 |  20:22 ⇒ 20:24 | Autor: SRNA

Dodik: Sa papom o politici koja se vodi u svijetu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će sa papom Franjom 26. aprila u Vatikanu razgovarati u formatu sastanaka predsjednika država budući da Vatikan, kao država, ima određene uticaje na globalnom nivou u vezi sa politikom koja se vodi u svijetu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da nema namjeru da prilikom susreta sa papom prenosi neka pitanja koja su od njega tražila neka bošnjačka udruženja, naglašavajući da i Republika Srpska ima svoja udruženja.

- Јa sam na poziv pape 26. aprila u Vatikanu i tamo ćemo razgovarati u formatu sastanaka predsjednika država budući da Vatikan, kao država, ima određene uticaje na globalnom nivou vezano za politiku koja se vodi u svijetu i biće mi interesanatno da razgovaram sa svetim ocem i o tim pitanjima - rekao je Dodik novinarima na Kozari.

On je dodao da očekuje da će sa papom Franjom razgovarati i o položaju vjerskih zajednica, i to ne samo Katoličke crkve, nego i svih drugih vjerskih zajednica.

- Očekujem razgovore o kretanjima, o procesima u svijetu koji govore o tome da upravo na religijskoj osnovi dolazi najčešće do polarizacije i sukoba koji pretenduju da postanu globalni - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da će se, kada je riječ o ilegalnim migrantima, u Republici Srpskoj, u okviru njenih nadležnosti, voditi politike koje su predviđene za sve strance.

- Naša politika ostaje da se u Republici Srpskoj ne lociraju bilo kakvi sabirni centri, naravno, nama je žao tih ljudi što ovuda prolaze, ali mi nemamo kapaciteta za njihovo duže zadržavanje - naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je na sjednici Predsjedništva BiH bilo riječi o najavama povećanog broja migranata, Dodik je rekao da nije.

- Imamo neku informaciju iz Savjeta ministara, ali nemamo informaciju od Ministarstva bezbjednosti. U tom pogledu Savjet ministara se bavio trivijalno tim pitanjima, gotovo sporadično na bazi političkih pristupa tipa angažovanje vojske, stavljanja na granicu Srbije, što je nedopustivo - istakao je Dodik.

On je ponovio raniji stav da se protivi da bilo kakva vojna struktura ili vojska, Oružane snage BiH ili pak međunarodni, bilo koji oblik bezbjednosnih snaga, bude na granici prema Srbiji.

- Odbijamo i mogućnost da to bude Fronteks ili bilo ko drugi ko se nudi, a ono što treba uraditi jeste napraviti koordinirani sveobuhvatni plan i vidjeti čija je koja odgovornost - naglasio je Dodik.

On je istakao da i dalje stoji za svoje izjave da je apsolutno korektna izjava ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, vezana za Drvar, i da u tom pogledu nema nikakvih dilema.

Odgovarajući na pitanje novinara o reagovanju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na izjavu ambasadora Srbije prilikom boravka u Drvaru, Dodik je upitao "šta bi bio jedan grad u kojem živi 95 odsto Srba, nego srpski grad".

- To je samo mišljenje Komšića, a u svakom slučaju Drvar jeste i ostaće, naravno srpski grad i ništa više. To što je on sad u Federaciji, ne znači da on nije srpski - naglasio je Dodik.

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je prilikom otvaranja Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru da će Drvar u perspektivi biti srpski grad, kao što je uvijek i bio.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na tu izjavu, tvrdeći da "Drvar nikada nije bio srpski grad, niti će to ikada biti", a slične izjave stigle su i od drugih bošnjačkih političara i udruženja.

Konzularna kancelarija Srbije u Drvaru otvorena je 16. aprila.