latinica  ћирилица
18/04/2019 |  21:01 | Autor: SRNA

Švajcarski gigant gradi fabriku čokolade u Novom Sadu

Ministar privrede Srbije Goran Knežević potpisao je danas sa rukovodstvom kompanije "Bari Kalebo", vodećim svjetskim proizvođačem proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, memorandum o razumijevanju za investiciju od 50 miliona evra, koja će otvoriti 100 radnih mjesta.
Najveći svjetski proizvođač kakaoa (foto: Barry Callebaut) -
Najveći svjetski proizvođač kakaoa (foto: Barry Callebaut)

Ova kompanija se opredijelila da izgradi najmoderniju fabriku čokolade u Novom Sadu, saopšteno je iz Ministarstva privrede Srbije.

Planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.

U ime kompanije "Bari Kalebo", dijela istoimene grupacije, memorandum su potpisali Antoan de Sen-Afrik, Masimo Garavalja i Stojan Kemera.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom sastanka sa delegacijom kompanije "Bari Kalebo" da je izuzetno zadovoljan i ponosan što može da u Srbiji dočeka kompaniju koja je izvozno orijentisana i lider u prehrambenoj industriji.

- Ne samo da će "Bari Kalebo" dovesti vrhunsku tehnologiju i ekspertizu u našu zemlju, već i investicije i nova radna mesta. Srbija će pružiti svu neophodnu podršku da ovaj poduhvat uspije - rekao je Vučić.

"Bari Kalebo" grupa snabdijeva puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, neke od najvećih konditora kao što su "Nestle", "Mondelez".

Njihove sirovine stižu čak do četvrtine svjetske proizvodnje koja u sastavu ima kakaovac ili čokoladu.

U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

Grupacija je nastala spajanjem belgijske /Kalebo/ i francuske kompanije /Kakao Bari/ 1996. godine, a sjedište je u Cirihu.