latinica  ћирилица
19/04/2019 |  09:57 ⇒ 11:37 | Autor: RTRS

Јevreji obilježavaju Pesah; Zvaničnici uputili čestitke

Јevreji večeras počinju osmodnevno obilježavanje svog velikog praznika - Pesaha.
Pesah - Foto: ilustracija
PesahFoto: ilustracija

To je praznik proljeća, koji se obilježava u spomen na spasenje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva.

Pesah je jedan od tri najveća jevrejska praznika čije obilježavanje traje već tri hiljade godina, a koji ima, istovremeno, istorijski i vjerski karakter.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku jevrejskim opštinama i svim Јevrejima u Republici Srpskoj i BiH.

- Povodom nastupajućeg praznika, želim vam mir, zdravlje i radosno tradicionalno porodično okupljanje i proslavu Pesaha, koji nosi vječite poruke slobode, pravde i dostojanstva - navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da jedan od najvećih jevrejskih praznika pokazuje da se snagom ljubavi prema bližnjima, vjerom i poštovanjem različitosti, doprinosi miru i prosperitetu.

- Neka Pesah unese radost u srca onih koji ga slave, na dobrobit svih ljudi dobre volje. Srećni vam dani Pesaha - navodi se u čestitki predsjednice Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je praznik jevrejskim opštinama Banjaluka i Doboj i svim Јevrejima u Republici Srpskoj i BiH.

- Čestitam Vam Pesah sa željom da ga proslavljate u miru i zdravlju, sjećajući se izlaska iz Misira i poruke koje Pesah nosi sa sobom - naveo je Čubrilović u čestitki.

Čestitiku je uputio i pedsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

- U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, čestitam vam Pesah, praznik kojim obilježavate oslobađanje od ropstva sa željom da ga proslavljate u miru, radosti i zdravlju. Srećan Pesah! - naveo je Višković.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim Јevrejima u BiH veliki jevrejski praznik Pesah. Dodik je svim Јevrejima uputio srdačne čestitke, sa željom da praznične dane provedu u krugu svojih porodica, u miru, zdravlju, sreći i radosti i u duhu tradicije praznovanja najvećeg jevrejskog praznika, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva.

- Neka predstojeći praznični dani unesu radost u srca svih onih koji ga slave - poručio je Dodik u čestitki.