latinica  ћирилица
19/04/2019 |  10:37 ⇒ 10:42 | Autor: SRNA

Ilinčić: Povoljni poslovni pokazatelji vodiće i boljem statusu

Generalni direktor Željeznica Republike Srpske Zoran Ilinčić izjavio je u intervjuu Srni da će to privredno društvo, po okončanju procesa restrukturisanja i na osnovu trenutnih povoljnih poslovnih pokazatelja, dostići nivo da će moći da radi, dovoljno zaradi i poboljša status radnika.
Zoran Ilinčić, direktor Željeznica Srpske - Foto: SRNA
Zoran Ilinčić, direktor Željeznica SrpskeFoto: SRNA

Ilinčić kaže da je zadovoljan povećanjem obima prevoza robe i usluga u prošloj, kao i u prva dva mjeseca u ovoj godini, naglasivši da je zakonom određeno da su Željeznice upravljač željezničke infrastrukture i jedini operater u Srpskoj sa djelatnošću prevoza robe i usluga.

On je istakao da je u prošloj godini uspješno realizovan plan prevoza robe i usluga, koji je i premašen, te da su ostvareni prihodi i smanjeni rashodi i troškovi koji su uticali na ukupni poslovni bilans.

- Broj putnika povećan je za 17 odsto u odnosu na 2017. godinu, a za 19 odsto je veći u odnosu na planirani obim prevoza u 2018, dok je prevoz robe za jedan odsto veći u odnosu na 2017, a za tri odsto veći u odnosu na planirani obim - rekao je Ilinčić.

Dodao je i da je prošla godina završena sa 3.500.000 KM manje gubitaka.

Ilinčić je naveo da je u prva dva mjeseca 2019. godine prevezeno dva odsto više putnika od planiranog obima, a za pet odsto više u odnosu na isti period lani, dok je u prevozu robe evidentirano povećanje od deset odsto od planiranog, odnosno dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema njegovim riječima, u 2019. godini planiran je prevoz 4.550.000 tona robe, što je za oko 300.000 tona više nego lani.

- Po ovim pokazateljima i analizama, za prva dva mjeseca ubijeđeni smo da će planirane količine prevoza biti i daleko veće - rekao je Ilinčić.

Naglasio je da se započeta ulaganja u infrastrukturu uspješno privode kraju.

Prema njegovim riječima, u završnoj fazi je proces izdavanja upotrebne dozvole na projektu modernizacije signalno-bezbjednosnih telekomunikacionih uređaja na dionici Doboj-Banjaluka, kao i modernizacije sistema veza na pružnim vozilima i lokomotivama, koji je započet 2016. godine i košta 20.000.000 evra.

- Prvi put Željeznice Republike Srpske imaju daljinsko upravljanje i regulisanje saobraćaja u šest stanica iz jednog službenog mjesta. Prvi put da je optika sredstvo komunikacije službenih mjesta, da je omogućeno praćenje pružnih vozila i lokomotiva na jednom centralnom mjestu i posredstvom dži-pi-esa zna se njihova trenutna pozicija - napomenuo je Ilinčić, koji je izrazio zadovoljstvo što su u projektu učestvovali inženjeri te kompanije.

Prema njegovim riječima, kako bi se prekinuo trend negativnog poslovanja, Uprava "Željeznica" je 2016. godine pokrenula priču o restrukturisanju kompanije i tada je analizirano stanje sa prijedlogom rješenja, koje je podržala i Vlada Republike Srpske sa odgovarajućim smjernicama.

- Cilj projekta je unapređenje operativne efikasnosti i finansijska održivost Željeznica - rekao je Ilinčić.

On je naveo da je kao rezultat tih aktivnosti Svjetska banka odobrila kredit od oko 51.300.000 evra za restrukturisanje Željeznica Republike Srpske, koje uključuje tri komponente - finansijsko i restrukturisanje radne snage, te organizaciono restrukturisanje, a koje se realizuju uz konsultantske usluge i uz nadzor predstavnika Svjetske banke.

Ilinčić kaže da je oko 42.700.000 miliona evra određeno za izmirenje dugovanja radnicima i fondovima za period od 2011. do 2018. godine, a 3.500.000 evra za smanjenje broja radnika kroz penzionisanje, stimulativne otpremnine i na kraju otpuštanje.

Oko 5.000.000 evra predviđeno je za organizaciono restrukurisanje kompanije koje podrazumijeva angažman konsultanta, uvođenje novog poslovnog sistema razdvajanjem operacija i infrastrukture na dva odvojena upravljačka i računovodstvena sistema u okviru jednog privrednog društva.

- Za početak realizacije projekta restrukturisanja uzima se mart 2017. godine, kada je u preduzeću bilo 3.098 radnika. Danas ih je evidentirano 2.446, a po planu restrukturisanja radne snage do 2021. godine treba ih ukupno biti zaposleno 2.100 - rekao je Ilinčić.

Primjenom izmijenjenog Zakona o Željeznicama Republike Srpske omogućeno je da se penzionišu radnici sa 40 godina radnog staža, a pozajmicom Vlade Srpske od 7.800.000 KM stimulativne otpremnine uzelo je 107 radnika koji su napustili Željeznice.

Ilinčić kaže da je trenutno u fazi izbor konsultanta za organizaciono restrukturisanje preduzeća, koji će po imenovanju imati obavezu da u roku od 150 dana predloži konačan izgled i organizaciju kompanije.

Očekuje da Vlada Srpske, koja ima većinski paket od 63,92 odsto akcija u Željeznicama, pronađe rješenje problema oko imovine, nepokretnosti i zemljišta koji opterećuju godišnji bilans poslovanja, budući da se po zateznim kamatama ino-kredita i amortizacije tokom godine bilježi gubitak od 29.000.000 KM.

Ilinčić je upozorio na problem popunjavanja pojedinih radnih mjesta odlaskom radnika po osnovu penzije ili dobrovoljnog odlaska i naveo da je Svjetska banka dala saglasnost za popunu 11 radnih mjesta u izvršnoj službi saobraćajne djelatnosti.

- Ove godine odlazak u penziju planira 130 radnika - rekao je Ilinčić i dodao da radnici ovu kompaniju napuštaju i zbog finansijskih razloga.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj prosječna plata iznosi 892 KM, a u grani saobraćaja 677 KM, dok je prosječna plata u Željeznicama 654 KM, a radnici sa trogodišnjom srednjom školom imaju 450 KM, što je nivo minimalne plate u Srpskoj.

Kaže da u tim okolnostima pokušava ostvariti dijalog sa predstavnicima osam sindikalnih organizacija koje djeluju pri "Željeznicama" oko donošenja novog usaglašenog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta prilagođenog procesu restrukturisanja, čije usvajanje prethodi potpisivanju kolektinog ugovora.

Ilinčić je uvjeren da će drugačiji vid poslovanja omogućiti uštede, kao i dodatna sredstva kako bi se stvorili uslovi i za povećanje plata radnicima.

Osim ulaganja u infrastrukturu, Ilinčić napominje da je neophodno zadržati bezbjednost radnika i svih učesnika u saobraćaju, što će, ocjenjuje, biti teško sa postojećim vučnim kapacitetima i radionicama.

- U planovima za ovu godinu, a kroz tekuće investivciono održavanje i kapitalne investicije, predvidjeli smo nekoliko mogućnosti da se stanje popravi kako bi spremno dočekali očekivanu tržišnu utakmicu i dolazak inostranih operatera - naveo je Ilinčić.

On je pojasnio da te mjere podrazumijevaju veća tekuća izdvajanja za ulaganje u održavanje, kao i kapitalne investicije, uz podršku Vlade, za nabavku vozova, lokomotiva i vagona, te da su u tom pravcu već obavljeni određeni razgovori i priprema se dokumentacija.

Prema njegovim riječima, da bi se ostvario profit koji prati povećanje prevoza robe i usluga, kao mogućnost razmatra se i opcija iznajmljivanja određenih vučnih i vučenih vozila.

Ilinčić je od kapitalnih ulaganja najavio aktivnosti na projektima koji su u početnoj fazi, a odnose se, između ostalog, na dionice Banjaluka-Novi Grad-granica sa Hrvatskom, te Šamac-Doboj.

Najavio i pooštravanje discipline, te sankcionisanje nepravilnosti u kompaniji, kao i niz aktivnosti uprave i rukovodstva kako bi se popravila loša slika o Željeznicama u javnosti.

Ilinčić je dodao da je, zahvaljujući video-nadzoru na 16 pružnih prelaza od Doboja do Banjaluke, ta kompanija dokazala da nije kriva u određenim sporovima ili je uspjela da naplati nanesenu štetu imovini Željeznica.