latinica  ћирилица
19/04/2019 |  13:33 ⇒ 16:34 | Autor: SRNA

Čubrilović: Dobri rezultati u interesu građana

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana.
Savez opština i gradova - Foto: RTRS
Savez opština i gradovaFoto: RTRS

- Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači da su ideje usaglašene. Na taj način donijeli smo nekoliko zakonskih rješenja - rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci, prisustvujući skupštini Saveza opština i gradova Srpske.

On je naveo da je među posljednjim takvim zakonskim rješenjima nedavno usvojeni Zakon o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se produžava rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

- Takva saradnja uvijek donese i dobar rezultat u interesu građana. Sve što budemo radili u budućnosti sigurno će biti na tom fonu. Nadam se potpunijoj obostranoj saradnji - naglasio je Čubrilović.

Dodao je da je saradnja koju je Savez opština i gradova ostvario sa institucijama Srpske u pogledu međunarodne saradnje neupitna.

Potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Savez opština i gradova Srpske pouzdan, korektan partner svim institucijama, ali i je ujedno i korektiv institucijama Srpske, prvenstveno ministarstvima.

- Vlada Srpske izuzetno poštuje ovu organizaciju. Ovakva institucija je potrebna Vladi, ministarstvima upravnim i drugim republičkim organizacijama, javnim ustanovama i svim drugim subjektima koji su u miljeu vlasti Srpske. Svi mi iz resora različite nadležnosti kao prvu adresu na koju upućujemo naša zakonska rješenja navodimo upravo Savez - navela je Golićeva.

Ona je naglasila da se u Savezu opština i gradova nalaze predstavnici lokalnih zajednica koji najbolje znaju šta tišti građanina i svi zajedno u Republici trebaju jačati ovaj savez.

- Savez opština i gradova daje sugestije svojim članicama kako da poboljšaju poslovni ambijent, a naše je da smanjujemo poslovne barijere da bi svi potencijalni investitori mogli ulagati u Srpsku. Mi konsultujemo Savez i za ona zakonska rješenja za koja nismo u obavezi da ih konsultujemo - dodala je Golićeva.

Predsjednik Saveza opština i gradova Srpske Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo što je Savez od republičkih vlasti prepoznat kao partner koji izražava interese opština i gradova Srpske.

- Savez kao institucija koja okuplja opštine i gradove i koji izražava njihove interese jeste institucija koja će u budućnosti nastaviti da radi na različitim poljima kako bi se unapredio položaj naših članica - istakao je Ćosić, koji i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Prema njegovim riječima, primjeri dobre saradnje opština i gradova u Srpskoj naročito su vidljivi u razmjeni dobrih praksi.

- Naše zajedničko zastupanje i lobiranje projekata koje kandiduju jedinice lokalne samouprave prema Vladi Srpske, međunarodnim organizacijama ili zajedničkim institucijama na nivou BiH jeste jedan od zadataka Saveza, a jedna od važnih uloga je predstavljanje Srpske u međunarodnim aktivnostima - naveo je Ćosić.

On je podsjetio da se ove godine navršava 20 godina postojanja Saveza opština i gradova Srpske, koje će obilježiti različitim aktivnostima, među kojima je održavanje današnje skupštine.

Ćosić je dodao da su teme današnje skupštine i izvještaj o radu za prošlu godinu, plan rada za ovu godinu, izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju, razmatranje modela uvođenja trezorskog poslovanja u domovima zdravlja.

Skupštini Saveza opština i gradova Srpske prisustvovali su i ministar finansija Zora Vidović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministar porodice, omladine i sporta Srpske Sonja Davidović.