latinica  ћирилица
19/04/2019 |  13:43 | Autor: SRNA

Đokić: Razvijati energetiku

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je da se Srpska mora više baviti pitanjem energetike i njenim razvojem.
Banjaluka - Petar Đokić - Foto: SRNA
Banjaluka - Petar ĐokićFoto: SRNA

Prije obraćanja učesnicima naučno-stručnog savjetovanja o temi "Geoekonomska politika snadbijevanja energijom zemalja Balkana u savremenim uslovima globalizacije i integracija, sa posebnim osvrtom na Srbiju i Republiku Srpsku", Đokić je rekao da Srpska mora poboljšati kvalitet snabdijevanja električnom energijom.

- To znači da mora donijeti novi kvalitet u proizvodnji električne energije, a to je dio globalnog trenda, usmjeravnje od fosilnih ka obnovljivim izvorima energije - kaže Đokić.

Đokić je naveo da se potencijali Srpske mogu razvijati samostastalno, ali i sa drugima, pogotovo u saradnji sa Srbijom, koja je već započeta kroz izgradnju tri hidroelektrane na Drini.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Goran Popović istakao je da je energetika jedna od poluga razvoja Srpske, te da je potrebno efikasno iskoristiti postojeće resurse i graditi nove.

Popović je naglasio da je neophodno da se odrede budući pravci investiranja u energetski sektor.

On je rekao da je cilj skupa da se na naučno-stručno-argumentovan način objasne aktuelni problemi u energetskom sektoru i pokušaju predvidjeti buduće tendencije u oblasti energetike na zapadnom Balkanu.

Savjetovanje se održava u Banjanjaluci na Ekonomskom fakultetu, u organizaciji tog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Društva ekonomista Beograda i Područne privredne komore.