latinica  ћирилица
19/04/2019 |  13:51 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

MUP Srpske drži pod kontrolom dešavanja u vezi sa borbom protiv terorizma (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u posljednje vrijeme drži pod kontrolom dešavanja u vezi sa borbom protiv terorizma i ekstremizma, te razmjenjuje informacije o potencijalnim teroristima sa drugim policijsko-obavještajnim agencijama u BiH, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

- U posljednje vrijeme nije bilo nekih terorističkih akata, ali to ne znači da oni koji imaju radikalne namjere, naročito organizovane grupe ekstremista koji su do sada vršili terorističke akte u BiH, to neće ponovo pokušati - rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Nakon otvaranja radionice o temi "Prevencija radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma - institucionalni pristup Vlade Republike Srpske", Lukač je podsjetio da je u proteklim godinama bilo više terorističkih akata u BiH u kojima je nažalost bilo mrtvih ljudi.

Foto: RTRS

- Sve što je bilo nije isključeno da se neće dešavati i u narednim godinama jer u BiH ima još na desetine paradžemata u kojima se nalaze uglavnom pripadnici vehabijskog pokreta koji ne poštuju zakone ove zemlje i žive po svojim pravilima - istakao je Lukač.

On je naglasio da su svi ti teroristički napadi došli od tog pokreta, dodavši da se ne mogu zanemariti njihove aktivnosti i povratak džihadista sa sirijskog ratišta i Bliskog istoka kojih je najviše otišlo na to područje iz BiH.

Lukač je podsjetio da je Vlada Republike Srpske 2016. godine usvojila Akcioni plan za borbu protiv ekstremizma i terorizma i iste godine formirala Koordinaciono tijelo za nadzor nad sprovođenjem ovog plana na čijem je čelu čovjek iz MUP-a Republike Srpske.

- MUP Republike Srpske na ovaj način daje svoj doprinos i velikoj svjetskoj koaliciji za borbu protiv ekstremizma i terorizma, te sarađuje i sa svima koji se bave policijskim i obavještajno-bezbjednosnim poslovima u razmjeni informacija u vezi sa ljudima koji mogu biti potencijalni teroristi - zaključio je Lukač.

U radionici učestvuju predstavnici institucija Republike Srpske s ciljem jačanja harmonizovanog i sveobuhvatnog pristupa u prevenciji i borbi protiv terorizma i ekstremizma.