latinica  ћирилица
19/04/2019 |  14:40 | Autor: SRNA

FBiH: Vanredna sjednica zbog najave formiranja rezervnog sastava policije Srpske

Vanredna sjednica Komisije Parlamenta Federacije BiH za bezbjednost zakazana je za utorak, 23. aprila, u Sarajevu povodom najave Republike Srpske da će formirati rezervni sastav policije.
Parlament Federacije - Foto: ilustracija
Parlament FederacijeFoto: ilustracija

Sjednicu je sazvao predsjednik Komisije za bezbjednost Damir Mašić, a na dnevnom redu je tačka "Mogući pravci djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti bezbjednosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske".

Mašić je ovaj poziv, osim članovima Komisije, uputio i predsjedavajućem i potpredsjedavajućim Predstavničkog doma federalnog parlamenta, federalnom premijeru, federalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, Federalnoj upravi policije, te visokom predstavniku u BiH.

Na ovoj sjednici trebalo bi da bude donesena odluka da FBiH započne proceduru formiranja rezervnog sastava federalne policije, i to kao odgovor na najave vlasti iz Republike Srpske, saznaje portal Kliks.

Članovima parlamentarne komisije obratiće se, kako se navodi, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara /SDA/ i vršilac dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman.

SDA je naložila svojim funkcionerima, pa tako i Čampari, da pokrenu inicijativu za popunjavanje i opremanje aktivnog sastava policije u FBiH i kantonima, a istovremeno i da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava.