latinica  ћирилица
19/04/2019 |  16:12 | Autor: SRNA

Šeranić: Lica sa invaliditetom imaju pravo i na medicinska sredstva

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je tokom razgovora sa delegacijom Organizacije amputiraca da, u skladu sa Pravilnikom o produženoj medicinskoj rehabilitaciji, osobe sa invaliditetom imaju pravo i na medicinska sredstva.
Alen Šeranić - Foto: SRNA
Alen ŠeranićFoto: SRNA

- Od prošle godine ratnim vojnim invalidima u Republici Srpskoj je omogućeno da dobijaju novčana sredstva za pomagala koje im dodjeljuje Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite, tako da im je na ovaj način omogućeno da sami biraju pomagala koja su im potrebna - rekao je Šeranić tokom posjete UDAS-u.

On je dodao da je u prošloj godini počela primjena i novog Pravilnika o produženoj medicinskoj rehabilitaciji, kojim su veća prava data licima sa invaliditetom i značajno su pojednostavljene procedure ostvarivanja ovog prava, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Šeranić je podsjetio da zahvaljujući novom pravilniku osiguranici sa amputacijama, te paraplegijom i tetraplegijom, mogu da ostvare pravo na obnovu medicinske rehabilitacije, samo na osnovu uputnice porodičnog doktora.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima UDAS-a kada je riječ o pomoći i podršci žrtvama mina, ali i ukupnoj podršci osobama sa invaliditetom.

Predsjednik UDAS-a Željko Volaš zahvalio je Ministarstvu zdravlja za podršku ovoj organizaciji u oblastima medicinske i socijalne zaštite, navodeći da zahvaljući radu centara za mentalno zdravlje amputirci i ratni veterani imaju i na nivou primarne zdravstvene zaštite podršku u očuvanju mentalnog zdravlja.

On je, između ostalog, naveo da UDAS u svom sastavu ima i školu crtanja, a radove te škole, u vidu razglednica, dobijali su mali pacijenti koji su upućivani na liječenje putem Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

- Tim radovima smo oplemenili i prostore brojnih zdravstvenih ustanova i Roditeljske kuće u Banjaluci - rekao je Volaš.