latinica  ћирилица
19/04/2019 |  16:17 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

Predsjednica Srpske u Tesliću sa rukovodstvom opštine

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je Teslić, gdje je o projektima i situaciji nakon referenduma o opozivu razgovarala s načelnikom Milanom Miličevićem.

Posjetila je i Srednjoškolski centar, razgovarala sa direktorima škola o projektima rekonstrukcije.

Imamo kapitalne projekte vrijedne 28 miliona maraka, ali nam treba podrška republičkih institucija, kaže načelnik Teslića  Ulagali smo i do sada u Teslić, činićemo to i ubuduće, poručila je predsjednica.

- Zaobilaznica oko grada, kružni tokovi, obaloutvrda, projekat vodovoda i kanalizacije i mnogi drugi manji projekti su nešto što lokalni budžet ne može da iznese i tu očekujemo značajnu podršku viših nivoa vlasti - naveo je Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

- Do 2018. godine po osnovu raznih projekata od strane Vlade Republike Srpske uložili smo oko 70 miliona maraka. Prošle godine izdvojili smo nekih milion i po maraka - precizirala je predsjednica Cvijanović.

Posjeta je prilika da se spuste političke tenzije nastale u vrijeme i nakon održavanja referenduma o opozivu načelnika Teslića, a kulminirale fizičkim napadom na predsjednika teslićkog SNSD-a Dragana Bogdanića, koji i načelnik i predsjednica osuđuju.

Zbog toga će u ponedjeljak biti održana i vanredna sjednica SO.

- Apelujem da se ovdje stvari rasterete takvih nekih odnosa. Zahvaljujem načelniku što mi je poslao poziv i to čini mi se odmah poslije referenduma, zato što je očito da postoji potreba da se razgovara - dodala je Cvijanovićeva.

- Lokalne političke teme i lokalni problemi se rješavaju na lokalnom nivou u skladu sa propisima, pravilima, zakonima.  Oni koji se pridržavaju toga nemaju nikakvih problema, koji se ne pridržavaju, moraće da snose posljedice - istakao je Miličević.

Ulaganja u Teslić biće nastavljena kroz projekte u oblasti školstva. Uskoro će biti dostupno više od 800.000 maraka za rekonstrukciju školskih objekata, o čemu je razgovarano na sastanku sa direktorima škola.

Upriličen je i susret sa sredljoškolcima Ognjenom Lazićem, koji je osmislio aplikaciju za brzo čitanje, i Nevenom Radešić, koja je osvojila 3. mjesto na Evropskoj matematičkoj olimpijadi, te obećana podrška.

- I Ognjen i Nevena imaju svoju budućnost u Republici Srpskoj. Danas smo predsjednica i ja razgovarali o njihovoj budućnosti. Mladi su, nalaze se na prekretnici i mi smo im preporučili da svakako ostanu u Srpskoj - rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

- Dogovorili smo sa ministrom jedan mek buk na kome ćemo razviti novu verziju za ejpl platformu što trenutno nismo u mogućnosti - Kaže mladi talentovani Ognjen.

Nevena kaže da postoji realna šansa da ostane u Republici Srpskoj, jer želi da doprinese razvoju ovog društva.

Boravak u školi predsjednicu, koja potiče iz Teslića, vratio je u školske dane. Prisjetila se pobune đaka protiv školskih kecelja, zbog čega su, kaže, dobili kazne i od škole i od roditelja.