latinica  ћирилица
19/04/2019 |  18:50 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

"Prevencija radikalizma i terorizma- – institucionalni pristup Vlade Srpske"

MUP Republike Srpske kontroliše dešavanja u vezi sa borbom protiv terorizma i ekstremizma i razmjenjuje informacije o potencijalnim teroristima sa drugim policijsko - obavještajnim agencijama u BiH.

To je izjavio ministar Dragan Lukač, nakon otvaranja radionice "Prevencija radikalizma i terorizma – institucionalni pristup Vlade Srpske".

Cilj je jačanje pristupa u prevenciji i borbi protiv ove pošasti.

Povratnici sa sirijskog ratišta, iračkog, sa Bliskog istoka, ali i oni zarobljeni koji čekaju deportaciju u svoje zemlje, potencijalna su opasnost.

Sve to MUP Srpske intenzivno prati i, razmjenjujući informacije sa partnerskim službama, drži pod kontrolom, kaže ministar Dragan Lukač.

- Sve što se dešavalo u proteklim godinama, nije isključeno da se neće dešavati i u narednim godinama, jer u BiH ima još veliki broj, na desetine paradžemata u kojima se nalaze uglavnom pripadnici vehabijskog pokreta, koji ne poštuju zakone ove zemlje i žive po svojim pravilima, svojim zakonima - kaže Lukač.

Svi teroristički napadi došli su upravo od vehbijskog pokreta, kaže Lukač, naglasivši da se njihove aktivnosti ne mogu zanemariti, kao ni povratak džihadista sa sirijskog ratišta.

Najviše ih je, kaže, otišlo iz BiH.

Vlada Srpske je 2016. usvojila Akcioni plan za borbu protiv ektremizma i terorizma i formirala Koordinaciono tijelo za nadzor nad sprovođenjem plana.

- Na taj način daje svoj doprinos i velikoj svjetskoj koaliciji za borbu protiv ekstremizma i terorizma, ali svakako i sarađujemo i sa svim drugim agencijama u BiH koje se bave policijskim i obavještajno - bezbjednosnim poslovima u razmjeni informacija po pitanju onih ljudi koji mogu biti potencijalni teroristi - dodaje Lukač.

MUP Srpske najveća je policijska struktura u BiH, ističe Lukač.

Federacija na principu kantona sa manjim policijskim strukturama funkcioniše drugačije. Mnogi od njih nemaju mogućnost da se bolje i adekvatnije organizuju kako bi se bavili pitanjem terorizma.

Јedino MUP Srpske ima formiranu Upravu za borbu protiv teorizma i ehstremizma u BiH, zaključio je Lukač.