latinica  ћирилица
20/04/2019 |  09:15 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Tanasković: Srbi da budu istrajni u zaštiti Kosmeta

Profesor Darko Tanasković rekao je da se rješenje problema Kosova i Metohije, koji opterećuje modernu politiku Srbije, nalazi u objedinjavanju naroda i definisanju jedinstvenog nacionalnog programa, zbog čega je neophodno da Srbi budu istrajni u njegovoj zaštiti.
Darko Tanasković - Foto: RTRS
Darko TanaskovićFoto: RTRS

Tanasković je rekao da u novim okolnostima postoji manevarski prostor za djelovanje Srba, kao i da je potrebno raditi na širenju tog prostora.

Na predavanju "Srbi u svijetu", koje je održao sinoć u Podgorici, Tanasković je istakao da srpska politika danas mora da obuhvata interese ne samo Srbije, nego u njoj moraju da učestvuju i dijelovi srpskog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i dijaspori.

- Tek kada objedini Srbe, onda se može očekivati da na duže staze takva politika da dobre rezultate - ocijenio je Tanasković.

On je naveo da Srbija danas nije u povoljnom položaju, jer u njoj ne postoji jedinstven stav o Kosovu i Metohiji, budući da jedni smatraju da konflikt sa Prištinom treba zamrznuti, drugi predlažu da se mora pregovarati i tako dobijati na vremenu, dok treći predlažu priznavanje samoproglašenog Kosova.

Tanasković ukazuje da se ni u takvim uslovima ne smije odustati od diplomatske borbe, jer u svijetu ima mnogo više zemalja koje još ne znaju mnogo o Kosovu i Metohiji, dok se nasuprot njima nalazi agresivna politika Zapada i NATO-a, koja ne bira sredstva da pritiska Srbiju da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova.

- To je znak njihove nervoze, jer u svetu poslednjih godina nisu uspeli da reše mnoge probleme, poput Ukrajine i Sirije. Njihova politika se na međunarodnom planu pokazala neuspješnom, što je šansa za nas da u novim okolnostima strpljivo radimo i upoznajemo svijet o našim interesima - naveo je Tanasković.

On je istakao da je značajno što se Rusija pokazala kao velika sila i na djelu dokazala da je sposobna da djeluje i van svoje teritoririje, što je i čini nezaobilaznim međunarodnim igračem.

- Naravno tu su i Kina, Indija, Brazil i ostale zemlje koje nisu priznale albansko Kosovo - kaže Tanasković.

On smatra da su Srbi narod koji se najbolje snalazi u kriznim i dramatičnim situacijama, da su ranije bili u težoj situaciji nego danas, ali nisu posustali i odustali od svojih ciljeva, nego su izdržali, te da se tako trebaju i danas ponašati.

Tanasković je pojasnio i ulogu Velike Britanije u rješavanju balkanskih problema i njihovo svrstavanje protiv Srba, prepričavši razgovor sa jednim engleskim diplomatom, koji mu je rekao da Britanci smatraju da pomažu Srbiji time što savjetuju da se odreknu Kosova i Metohije, jer će tako lakše i brže ući u EU.

On je ocijenio da su Englezi protiv Srba jer su na njihovoj strani Rusi, što njihova diplomatija ne može da prihvati.

Predavanje Tanaskovića u "Srpskoj kući" u Podgorici organizovao je Srpski informativni centar "Sveti Sava".