latinica  ћирилица
20/04/2019 |  11:00 | Autor: SRNA

Održano veče sa Ivanom Žigon

U amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu održano je veče sa glumicom Ivanom Žigon.
Prijedor - Ivana Žigon - Foto: SRNA
Prijedor - Ivana ŽigonFoto: SRNA

Žigonova je rekla da je sinoć sa publikom putovala na junačka mjesta.

- I ovaj kraj i ceijla Republika Srpska ima veličanstveno nasljeđe, jer je Republika Srpska u najteže vreme velikom žrtvom odnijela pobjedu - rekla je Žigonova.

Ona je, između ostalog, publici u Novom Gradu predstavila i prvi balet na guslama, koji je počela da radi prije pet godina.

- Obavezni smo da shvatimo vrijednosti života i da budemo zahvalni na svemu što nam daje. Kao umjetnik imam obavezu da talente koji su mi dati upotrebim u slavu umjetnosti za koju sam rođena - rekla je Žigonova.

Žigonova kaže da nije, kako neki tumače, napustila pozorište, nego da je sveobuhvatnije shvatila umjetnost.

Ona je u četvrtak, 18. aprila, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske recitovala pjesme slikara Mladena Karana iz Novog Grada koji živi u Firenci, na promociji njegove knjige u Banjaluci.

Žigonova je najavila da će 18. maja u Brodu kod Višegrada učestvovati u režiranju programa koji će biti upriličen povodom otvaranja mauzoleja žrtvama ustaškog terora.

- To je jedan od događaja kada sećanje postaje vječno. Kada zaboravljamo, postajemo okrnjeni i zato narodi treba da pamte. Lepo je što Republika Srpska pamti - rekla je Žigonova.

Ona je istakla da dobije snagu da radi kada je nadahnu djela ili osobine ljudi, te da se umjetnost "hvata" za trajne vrijednosti.