latinica  ћирилица
20/04/2019 |  11:11 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Odigrana druga predstava takmičarske konkurencije festivala Zlatna vila

U Prijedoru je odigrana druga predstava takmičarske konkurencije 14. Međunarodnog festivala pozorišta Zlatna vila. Bosansko narodno pozorište iz Zenice izvelo je predstavu Ravna ploča prema tekstu Dragan Komadine i u režiji Lajle Kaikčije.

Predstava Ravna ploča već je osvojila sedam nagrada na pozorišnim festivalima u Zenici i Brčkom. Prijedorska publika takođe ju je odlično prihvatila.

Predstava govori o posljednjem danu u životu majke koja živi sama sa slijepim sinom u zabitom hercegovačkom selu. Pogođena životnim nedaćama, ona podiže sina u izlovanom svijetu. Uvjerena da ispravlja nepravdu, sina je pretvorila u taoca vlastite prošlosti i uskratila mu normalan razvoj. Priča u simboličnoj ravni govori o autoviktimizaciji.

- Ona žrtva postaje krvnik. I od svog sina, kojeg je željela da zaštiti od te surove stvarnosti, koja je vani, koja je negdje izvan ta četiri zida, napravi žrtvu - rekla je glumica Gordana Boban koja igra glavnu ženska ulogu u predstavi Ravna ploča.

Voditeljka okruglog stola o predstavi Ravna ploča Lilijana Ivanović istakla je da je ovo jedna izuzezno teška predstava.

- Polovina ljudi koji su ovdje rekla je da ih je zabolio želudac. Odlično igrana, to je najvažnije - navela je ona.

- Non-stop sam imao problema poslije te predstave da zaboravim na takvu jednu priču, koja je, najbanalnije rečeno, odvratna. Nažalost, prisutna i dan danas i možda u komšiluku imamo jednu ovakvu familiju, a da nemamo pojma - dodao je glumac glumac u predstavi Ravna ploča Zlatan Školjić.

U takmičarskom programu 14. Međunarodnog festivala pozorišta Zlatna vila biće odigrano pet predstava. Večeras će Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke izvesti predstavu Naši dani prema tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Јuga Radivojevića. Medijski partner Festivala je Radio-televizija Republike Srpske.