latinica  ћирилица
20/04/2019 |  12:22 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Iz Sirije na Kosmet vraćeno više od 100 ljudi

Kosovska policija uhapsila je četiri osobe iz grupe od 110 ljudi, povratnika sa ratišta u Siriji, koji su tokom noći stigli na Kosovo, saopštio je direktor kosovske policije Rašit Ćeljaj.

On je naveo da su uhapšena četvorica povratnika osumnjičena za učešće uborbama.

- Kosovska policija je četvorici povratnika, odredila mjeru pritvora od 48 sati, dok će ostale mjere biti u skladu sa zakonskim odredbama, prema nalogu Specijalnog tužilaštva - rekao je Ćeljaj na konferenicji za novinare u Prištini.

On kaže da je među povratnicima 74 djece, te da njihovim povratkom, na Kosovu nije ugrožena stabilnost, prenose beogradski mediji.

- Institucije trenutno pružaju prvu pomoć i tretman. Svi oni koji su počinili krivična djela suočiće se sa pravdom, dok će drugima biti pružena potrebna pomoć za rehabilitaciju i povratak u društvo - rekao je Ćeljaj

On je naveo da još uvijek ima ljudi sa Kosmeta na područjima sukoba.

- Imamo informacije za 30 osoba uključenih u borbe. Sa njima je i 49 žena i osomoro djece - rekao je Ćeljaj.

Ministar pravde samoproglašenog Kosova Abeljard Tahiri pojasnio je da su među povratnicima četiri odrasla muškarca, 35 žena i 74 djece, uključujući devetoro djece koja su u ratnim dejstvima izgubila roditelje.

- U ranim jutarnjim časovima sprovedena je operacija kojom se na Kosmet, uz pomoć SAD, vratilo 110 građana koji su bili u Siriji - rekao je Tahiri i dodao da se još uvijek traži povratak onih koji su učestvovali u ratnim dejstvima.

On kaže da je operacija povratka počela oktobra prošle godine u saradnji sa nekoliko institucija, a cilj je da žitelji Kosova ne učestvuju u međunarodnim sukobima i da se vrate na Kosovo.

Više od 400 žitelja Kosova, uglavnom odraslih, otišlo je u posljednjih šest do sedam godina u Siriju i Irak da se bore na stranu militantne "Islamske države". Više od 70 njih je ubijeno.