latinica  ћирилица
20/04/2019 |  12:25 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena obavljeno prvo monašenje nakon pogroma

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena obavljeno je prvo monašenje nakon 2004. godine, kada je ovaj manastir potpuno uništen, a zamonašen je iskušenik Ratko Mićović, koji je dobio monaško ime Vasilije.
Vjernici - Foto: RTS
VjerniciFoto: RTS

U prisustvu nekoliko desetina vjernika, monašenje iskušenika Ratka obavio je Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije.

Episkop Teodosije je u besjedi istakao da je manastir Svetih Arhangela prošao kroz veliko stradanje, ali da se obnavlja, te da je monah Vasilije u njemu našao svoj put ka spasenju, prenosi RTS.

- Sa obnovom ove svetinje, sa obnovom ovoga bratstva, Bogoslovije u Prizrenu i života na Kosovu i Metohiji, mi stojimo pred Gospodom. Gospod će nas osnažiti i ohrabriti, jer molitve Svetih su sa nama - rekao je episkop Teodosije, koji je prenio pozdrave Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Јoanikija, koji su poslali iskušenika Ratka na Kosmet.

Iguman manastira Svetih Arhangela Mihailo Tošić priredio je monašku trpezu za sve goste u manastiru i zahvalio episkopu Teodosiju i svima koji podržavaju obnovu ovog manastira.

Novi monah Vasilije zamonašen je juče, uoči Lazareve Subote, praznika kojem je posvećena mala kapela u manastiru Svetih Arhangela.

U proteklom periodu, započeta je i obustavljena obnova crkve Svetog Nikole, čijim bi završetkom bili stvoreni uslovi za potpunu obnovu ove značajne svetinje.