latinica  ћирилица
20/04/2019 |  13:07 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Pašalić: Dodatne subvencije u poljoprivredi - podsticaj za proizvođače domaćeg sjemena

Uz redovnu isplatu podsticaja, Ministarstvo poljoprivrede značajnu pažnju posvećuje ratarskoj proizvodnji. U narednom periodu, prema raspoloživim sredstvima, planirane su dodatne subvencije za proizvedeno domaće sjeme - rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Boris Pašalić, tokom posjete Kozarskoj Dubici.

U opremanje savremenog doradnog centar u Drakseniću preduzeće Јelena uložilo je oko milion maraka.

Sjemensku pšenicu i soju proizvode na oko 90 hektara.

Vlasnik preduzeća "Јelena" Marko Vlajsević izjavio je da to preduzeće ima izuzetno dobru saradnju sa Ministarsvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dugi niz godina.

- Ulažemo godišnje oko pola miliona KM i svake godine ostvarujemo podsticaje koji nam dosta olakšavaju poslovanje. Zadovoljni smo ratarskom proizvodnjom i podsticajima jer oni dobro dođu poljoprivrednim proizvođačima - rekao je Vlajsević i dodao da su kroz nekoliko projekata obezbjeđena sredstva za izgradnju doradnog centra u preduzeću "Јelena".

On je rekao da se broj kooperanata preduzeća mijenja, a trenutno ima oko 250 kooperanata i 2.000 hektara ugovorene proizvodnje ratarskih kultura.

Resorno ministarstvo po modelu regresiranja domaćeg sjemena kukuruza namjerava da istu mjeru primijeni i na ostalu sjemensku proizvodnju. U kom obimu, zavisi od raspoloživih sredstava.

- Imamo odličnu dinamiku isplate, a ovih dana objavljujemo i Pravilnik o kapitalnim investicijama gdje smo izdvojili sredstva za ulaganje u mehanizaciju, opremu, izgradnju objekata i sisteme na navodnjavanje - rekao je Pašalić.

On je precizirao da očekuje da taj pravilnik i javni poziv budu objavljeni oko 1. maja, o čemu će poljoprivredni proizvođači biti blagovremeno informisani da bi mogli na vrijeme da konkurišu.

U lancu proizvodnje značajno mjesto zauzimaju kooperanti. Od početka godine resorno ministarstvo je isplatilo 30 miliona KM podsticaja.

Do početka maja treba da bude objavljen javni poziv i Pravilnik o kapitalnim investicijama u oblasti poljoprivredne proizvodnje.