latinica  ћирилица
20/04/2019 |  18:04 ⇒ 21:08 | Autor: SRNA

Andrićgrad: Naučni skup o književnom stvaralaštvu Matije Bećkovića

U Andrićevom institutu u Andrićgradu održan je naučni skup "Književno stvaralaštvo Matije Bećkovića u poetološkim i stilističkim analizama", koji je okupio profesore sa više univerziteta iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, književne kritičare i književnike.
Naučni skup u Andrićgradu - Foto: SRNA
Naučni skup u AndrićgraduFoto: SRNA

Rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik ovog instituta Miloš Kovačević rekao je da je ovo odjeljenje uvelo nekoliko programa koji će biti realizovani svake godine, a među kojima je i održavanje naučnih skupova posvećenih laureatima "Velike nagrade Ivo Andrić".

- Ove godine smo odlučili da započnemo sa Matijom Bećkovićem, jer je on prvi laureat. Drugi razlog je 80. rođendan pesnika - naveo je Kovačević.

Kovačević je istakao da se ovaj skup razlikuje od prethodnih po tome što će pola zbornika činiti radovi utemeljeni na jezičkom aspektu, ističući da je ovo najpotpuniji skup sa književno-teorijskog i lingvističkog aspekta.

Književni kritičar Želidrag Nikčević rekao je da je Bećkovićevo pjesništvo danas nesumnjivo jedan od najvažnijih, najsugestivnijih i najaktuelnijih parametara ukupne duhovnosti srpskog naroda, te da ta činjenica Srbe veoma obavezuje.

- Njoj se mora izaći u susret, bar zbog čudne sposobnosti Bećkovićeve da stihom preduhitri vrijeme, da suverenim zahvatom uspostavi zakone koji se podudaraju sa našom svakodnevicom čineći je i dragocenijom i podnošljivijom. Bećkovićevo pjesništvo utiče na stvarnost čak i onda kad sve, ali baš sve, u toj stvarnosti govori protiv pjesništva - naveo je Nikčević.

Naučni skup održan je u organizaciji Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta u Andrićgradu.