latinica  ћирилица
20/04/2019 |  19:22 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Fočanski ljekari uspješno izvode teške operacije lica oboljelih od raka

Broj oboljelih od zloćudnog raka u porastu je i kod nas i u zemljama u okruženju. Iako rijedak, ali ne manje opasan i komplikovan za liječenje jeste rak gušterače i dvanaestopalačnog crijeva. Naši hirurzi bilježe uspjehe u suzbijanju ove bolesti. Fočanski ljekari uspješno izvode teške operacije odstranjivanja i liječenja oboljelih.

Pedesetdevetogodišnji Vidak Mumović do pojave simptoma koji su doveli do žutila lica, nikad nije išao ljekaru.

Prvi susret bio je sa hirurgom kada je i dijagnostikovan rak dvanaestopalačnog crijeva koji je zahvatio i glavu gušterače.

Operisan je i uspješno se oporavlja.

Rijetkom procedurom i jednom od najsloženijih operacija adenokarcinoma fočanski hirurzi ovladavaju uz pomoć kolega iz Novog Sada.

- Naš cilj je da pomognemo bolesniku, da ga spasimo komplikacija koje ima ovo oboljenje i da mu produžimo život. Izlječenje kao i izlječenje od malignih bolesti za sada još uvijek ne postoji - kaže Dejan Ivanović, upravnik Klinike za abdominalnu hirurgiju KC Vojvodine.

Nenad Lalović, načelnik Odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča ističe da su namjere ove zdravstvene ustanove da ova procedura postane standard liječnja pacijenata sa malinitetima duodenuma dvanaestopalačnpog crijeva kao i glave gušterače.

U Univerziteskoj bolnici Foča ističu da ulaze u projekat kroz koji će biti stvoreni još bolji uslovi za najkopleksnije zahvate i usavršavanje kadrova. To će donijeti i višemilionske uštede.

- Univerzitetska bolnica sa ovim projektom, pored građevinskog dijela koji se tiče uređenja soba, dobija četiri operacione sale, koranrnu jedinicu i angio salu - rekao je Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Vlada Republike Srpske za modernizaciju, rekonstrukciju, dogradnju i nabavku opreme u Univerzitetskoj bolnici Foča obezbijedila je 16 miliona KM.