latinica  ћирилица
20/04/2019 |  20:09 ⇒ 20:36 | Autor: SRNA

Priština: CIK pokušava da ospori kandidaturu starih gradonačelnika?

Centralna izborna komisija samoproglašenog Kosova saopštila je da će, prije nego što donese odluku o potvrđivanju izbornih lista Srpske liste za gradonačelnike, provjeriti njihovu zakonitost, jer su nosioci lista ranije podnijeli ostavke i "prekinuli saradnju sa institucijama sistema".

CIK je zatražio da ministra administracije i lokalne samouprave samoproglašenog Kosova Adriane Hodžić da mu dostavi pisma ostavki gradonačelnika Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice, koje su oni podnijeli u novembra prošle godine.

Zahtjev je Hodžićki, koja je na mjesto ministra imenovana posle smjene Ivana Todosijevića, upućen "kako bi se obavile na zakonu zasnovane pripremne aktivnosti CIK-a i omogućili uslovi za održavanje vanrednih izbora za gradonačelnike koji će biti održani 19. maja".

Mediji na albanskom jeziku u Prištini prenose da je ovaj zahtjev inicirao radikalni albanski pokret "Samoopredjeljenje".

U obrazloženju "Samoopredjeljenja" se navodi da se kandidati Srpske liste za gradonačelnike Zoran Todić u Leposaviću, Vučina Јanković u Zvečanu, Goran Rakić u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i Stevan Vulović u Zubinom Potoku ne mogu kandidati na vanrednim izborima, ukoliko su ostavke u novembru podnijeli na obrascu na kome stoji oznaka Kosovo i Metohija.

Iz "Samoopredjeljenja" su saopštili da su "vanredni izbori na sjeveru Kosova prilika da CIK disciplinuje Srpsku listu i njene kandidate koji ne priznaju i ne poštuju republiku Kosovo".

Srpska lista je, uz "Samoopredjeljenje" i Demokratsku partiju Kosova jedina predala kandidatske liste u sve četiri opštine.