latinica  ћирилица
21/04/2019 |  16:30 ⇒ 22/04/2019 | 09:14 | Autor: RTRS

Pavel Frančak pobjednik biciklističke trke Beograd - Banjaluka (FOTO)

Završena je 13.međunarodna biciklistička trka Beograd - Banjaluka. Pobjednik je Poljak Pavel Frančak.

Zanimljiva četvrta etapa od Prnjavora do Banjaluke duga 175 kilometara. Već na sredini etape odvojile su se dvije grupe biciklista. S obzirom na to da je u drugoj bio Aron Gejt i da je razmak između grupa bio veliki, bilo je jasno da će neko preuzeti žutu majicu.

Poslije uzbudljive završnice radovao se Pavel Frančak kojem je drugo mjesto u etapi bilo dovoljno za ukupnu pobjedu na trci.

Radojičić, Davidovićeva i Cvijanovićeva (Foto: RTRS)

- Znao sam da ću morati da budem među tri prvoplasirana ukoliko želim da dođem do ukupne pobjede. Nije bilo lako ali uspio sam u tome. Moj tim je odradio dobar posao i srećan sam - istakao je Frančak.

Pobjednik četvrte etape je Slovenac Marko Kump. Bijelu majicu za najboljeg mladog takmičara trke dobio je Mađar Atila Valter, crvena za sprintera pripala je Kolumbijcu Vilijamu Davidu Munjozu, a plava za najboljeg brdskog vozača Oskaru Adalbertu Kvirozu.

- Trka Beograd-Banjaluka se radi 365 dana u godini. Mi već sutra krećemp da se spremamo za sljedeću godinu. Izuzetno težak rad. Obišao sam 22 grada i opštine u toku priprema ovog događaja - istakao je direktor trke Beograd - Banjaluka Vladimir Kuvalja.

Ovakvo izdanje trke ne bi bilo bez podrške vlasti. Generalni pokrovitelj bila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Biciklistička trka Beograd - Banjaluka (Foto: RTRS)

- Kao predsjednica zaista sam ponosna što smo uspjeli sjajno da organizujemo ovu trku. Ovo i jeste povezivanje Beograda i Banjaluke na ovakav način, tako što smo prošli i kroz 14 gradova i opština u Republici Srpskoj i pokazali naš kapacitet - naglasila je Cvijanovićeva.

Lijepo vrijeme izmamilo je dosta Banjalučana na ulice. Opšti utisak je pozitivan.

- Predivan vikend u gradu Banjaluci. Od petka je počeo niz događaja na otvorenom. Ulice su pune građana. Nadam se da je većina Banjalučana zadovoljna - izjavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Biciklizam - Start (Foto: RTRS)

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović poručila je da će ministarstvo podržati sve dobre i zdrave priče i u budućnosti.

- Banjaluka ovih dana živi jedan sportski duh i mnogo je sportskih događaja, a ovaj spada u jedan od najznačajnijih - dodala je ona.

Već sada je najavljena mogućnost da iduće godine biciklistička trka Beograd - Banjaluka pomjeri granice i da ima više etapa. Zainteresovanih gradova ima dosta.

Organizaciju trke su pomogli Vlada Srpske, Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.