latinica  ћирилица
22/04/2019 |  12:40 | Autor: SRNA

Drecun: Kosmet postaje baza za terorističke napade na hrišćane

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da se vraćanjem džihadista sa sirijskog ratišta na Kosmet ugrožava cijeli region, a ova pokrajina postaje baza za izvođenje terorističkih napada na hrišćane, prvenstveno Srbe.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

- DŽihadisti koji se vraćaju na Kosovo stekli su na ratištima brojne kontakte i veze, obučeni su i pod uticajem radikalne ideologije. Kosmet i region bi ovakvim ljudima mogli da posluže kao logistička baza, ali i baza odakle će se izvoditi teroristički napadi na hrišćanske mete - rekao je Drecun za TV "Pink".

On kaže da je sa Kosmeta gotovo 500 ekstremista otišlo da se bori u redovima džihadista, prvenstveno u "Islamskoj državi" i "Al kaidi", od kojih su mnogi poginuli, ali su se mnogi i vratili na Kosovo.

- DŽihadisti, kada se vrate u region, ne idu putem resocijalizacije, već vjerovatno nastavljaju sa širenjem radikalne ideologije, što ugrožava cijeli region - kaže Drecun.

On dodaje da su povratnici džihadisti osposobljeni za vojna, teroristička dejstva, imaju međunarodne kontakte, te da sada Kosmet i region mogu da posluže, ne samo kao logistička baza za regrutovanje džihadista, već i za izvođenje terorističkih akcija i napade na ciljeve.

- Ciljevi su hrišćansko stanovništvo, prvenstveno srpsko - rekao je Drecun, dodajući da će se džihadisti sada koncentrisati na izvođenje terorističkih napada ovdje.

On kaže da uvijek postoji opasnost da "Islamska država" zloupotrijebi djecu, ali i da se generalno zloupotrijebe džihadisti za izvođenje akcija koje pokreću tajne službe.

- Čini mi se da je glavna opasnost od promjena načina djelovanja Islamske države jer će od sada vršiti diversifikaciju iz svog djelovanja, budući da su potpuno razbijeni u Siriji i Iraku. Јedan pravac im je ka Aziji, a drugi u Africi - naveo je Drecun.

On smatra da će u narednom periodu Evropa sigurno biti područje na kojem će pokušati da ojačaju svoje djelovanje.

Drecun kaže da Priština vodi propagandni rat, jer se plaši da istina ne ispliva na vidjelo kada Specijalizovano tužilaštvo podigne optužnice.

- Uporno govorim da bi podizanje optužnica razotkrilo istinu o delovanju terorističke OVK. Јavna je tajna među Albancima kakve su zločine činili pripadnici OVK, ali su nespremni da se sa tim zločinima suoče i da ih priznaju -rekao je Drecun.

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević kaže da američki interesi pokazuju da je na djelu vrsta specijalne operacije.

- Stoga moramo biti zabrinuti i naše službe moraju biti angažovane - rekao je Galijašević.

Govoreći o terorističkom napadu u Šri Lanci, on ocjenjuje da način izvođenja terorističke akcije govori da ju je izvela mala, zatvorena radikalna islamska zajedinica.

Istovremeno, kaže on, većinska islamska zajednica ne otkriva operacije koje se odvijaju unutar njene manje.

- Isto je i u našem regionu - manja radikalna zajednica na Balkanu, koju čini pet odsto muslimana, može da radi šta hoće, a da to ostalim muslimanima na Balkanu ne smeta i da ne preduzimaju ništa da osude ovakve načine delovanja, manipulacija i akcija. Sve ovo govori da islam još nije spreman da se reformiše i samokritički pogleda sam sebe - rekao je Galijašević.