latinica  ћирилица
22/04/2019 |  15:02 | Autor: SRNA

Brnabić: Srbija od sutra i zvanično punopravni član CERN-a

Srbija će od sutra zvanično postati punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja /CERN/, najavila je predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić -
Ana Brnabić

Brnabićeva je tokom posjete Istraživačkoj stanici "Petnica" istakla da će u Ženevi ponosno predstavljati Srbiju na ceremoniji podizanja zastave.

- Sutra ću boraviti u Ženevi gdje ću ponosno predstavljati Srbiju na zvaničnoj ceremoniji podizanja zastave ispred CERN-a čime ćemo finalizovati taj proces i Srbija će i zvanično postati 23. zemlja punopravna članica ove prestižne međunarodne naučne institucije - rekla je Brnabićeva.

Ona je napomenula da ni sve zemlje članice EU nisu članice CERN-a, ali da Srbija jeste i da je to pokazatelj njenih potencijala i snage obrazovnog sistema, a prije svega srednjih škola i tehničkih fakulteta u Srbiji, prenijeli su beogradski mediji.

Obraćajući se polaznicima "Petnice", ona je izrazila nadu da će ovo punopravno članstvo u CERN-u njima dati još jedan signal da ostanu u Srbiji.

- Ukoliko ostajete u Srbiji, na našim fakultetima, imaćete šansu da učestvujete u punom kapacitetu na svim naučnim projektima i istraživanjima koje radi CERN - rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je u "Petnici" prisustvovala uručenju spektrometra - uređaja koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka koji će pomoći u razvoju znanja i talenata oko 400 mladih polaznika tog istraživačkog centra.