latinica  ћирилица
22/04/2019 |  17:08 | Autor: Agencije

Mbape "brži" i od Bolta

Kilijan Mbape (20) je još jednom dokazao kako je nevjerovatno brz, bilježeći jedan od najbržih sprintova ikad viđenih na fudbalskim terenima.
Kilijan Mbape (foto: mysanantonio.com) -
Kilijan Mbape (foto: mysanantonio.com)

​Francuski napadač bio je u nadahnutoj formi u trenucima kada je PSŽ osvojao titulu Lige 1, te nastavio s dominacijom u domaćem prvenstvu. PSŽ je osvojio titulu nakon što je Lil odigrao neriješeno sa Tuluzom, pa su Mbape i društvo mogli igrati bez pritiska protiv Monaka na Parku prinčeva.

Mbape je bljesnuo i postigao het trik protiv svog bivšeg kluba, ali i zabilježio najbrži sprint od 38 kilometara na sat. Tokom postizanja jednog od gola, Mbape je primio loptu na sredini igrališta i uposlio Musu Dijabija na lijevom krilu.

Potom je krenuo u žestoki sprint, ostavio defanzivce iza sebe, a onda završio akciju nakon što je dobio loptu u šesnaestercu. Francuska televizija je kasnije analizirala Mbapeovu kretnju i primijetila zanimljivu brzinu, tj. bržu od one koju je prosječno imao Usain Bolt kada je istrčao svjetski rekord na 100 metara od 9,58 sekundi.

Dva događaja je, naravno, teško uporediti. Bolt je dostigao vrhunac tokom trke od 44,72 kilometra na sat, ali mu je prosječna brzina tokom 100 metara bila 37,58 kilometara na sat.

Kako bi ga uporedili u fudbalskom kontekstu, treba podsjetiti da je najbrži sprint u Premieršipu ostvario Leroj Sane prošle sezone kada je trčao 35,48 kilometara na sat, a to je sporije od Mbapea. Sa tri gola u pobjedi 3:1, talentovani Mbape je stigao do 30 pogodaka ove sezone.