latinica  ћирилица
22/04/2019 |  17:15 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Otvorena izložba "Banjaluka - centar Vrbaske banovine"

A u okviru obilježavanja Dana grada, u Banskom dvoru otvorena je izložba "Banjaluka - centar Vrbaske banovine" i promovisana istoimena monografija.

Monografija arhivskih dokumenata, koju prati i istoimena izložba svjedoči o životu u jednom od zlatnih perioda Banjaluke 1929. do 1941. godine.

- Monografija obuhvata osam cjelina i u svakoj je opisana neka od sfera života u Banjaluci. Dakle, na osnovu arhivskih dokumenata napravili smo jednu zaokruženu sliku Banjaluke iz tog vremenskog perioda - rekla je Verica M. Stošić, autor izložbe.

Izložba prati monografiju koja je plod dvodecenijskog rada autora, ali je obuhvaćena i arhivska građa koja nije u monografiji.

- S tim da smo kroz izložbu prikazali i ono što knjiga ne može, fotografske materijale, i to do sada neviđene i neobjavljene - naveo koautor izložbe, Vladan Vukliš.

Cijelo centralno jezgro grada i niz građevina u Banjaluci zaostavština je upravo tog vremena i bana Svetislava Milosavljevića.

- Onda je tadašnji ban kritikovan zbog gradnje ovih objekata. Danas sa distance od 80 godina cijeli taj period vidimo mnogo drugačije i imamo kapitalne projekte koji su ostali kao vizija jednog čovjeka - naglasio je Igor Radojičić, gradonačenik Banjaluke.

To je svjedočanstvo o čovjeku i ljudima koji su imali viziju daleko ispred vremena i onih kategorija o kojima se tih tridesetih godina prošlog vijeka raspravljalo u Banjaluci, zaključio je Radojičić.